Szolgáltatók A kutatás-fejlesztési projektek támogatásáért kapott díjat a HIPA

A kutatás-fejlesztési projektek támogatásáért kapott díjat a HIPA

autopro.hu/P.M. | 2019.03.18 16:07

A kutatás-fejlesztési projektek támogatásáért kapott díjat a HIPA

A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét díjazta a magyarországi beruházási környezetet, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökséget (HIPA), ezúttal a kutatás-fejlesztési projektek stratégiai támogatásának eredményeként. Az FDI Strategy 2018 – R&D support díj megerősíti a beruházás-támogatási rendszer 2017-es átalakításának eredményességét, valamint az „Invented in Hungary" típusú, magas hozzáadott értéket előállító projektek arányának folyamatos emelkedését.

Hirdetés

2018-ban ismét rekordot jelentő, 98 Magyarország számára pozitív befektetői döntés született a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával. Ezen beruházási projektek eredményeként a következő években több mint 4311 millió eurót fektetnek be hazánkban, illetve 17 024 új munkahely jön létre. Tovább emelkedett a magas hozzáadott értékű projektek részaránya is 2018-ban, így az újonnan érkező vállalatok, valamint az újrabefektetések is egyre nagyobb arányban teremtenek magas hozzáadott értékű tevékenységeket és munkahelyeket: a „Made in Hungary" mellett az „Invented in Hungary" jellegű projektek is egyre jelentősebb arányban szerepelnek a HIPA által kezelt projektek között.

Szintén ezt a tendenciát erősíti, valamint a 2017. év január elsejével bevezetett, és 2019 márciusával tovább egyszerűsített új támogatási formák sikerét jelzi, hogy a technológia intenzív és K+F EKD támogatási formában részesülő projektek száma megháromszorozódott 2017-hez képest. A 36 járműipari projektből 10 kutatás-fejlesztési vagy mérnöki funkcióhoz köthető, ugyanakkor 29 projekt a szolgáltató központok (BSC), az infokommunikáció (ICT) és a K+F területén fognak megvalósulni, melyek eredményeképpen 4795 magas hozzáadott értékű, új munkahelyet eredményeznek.

A szakmai lap rendezvényén Cannes-ban átadott díj is jól mutatja az átdolgozott beruházás-támogatási rendszer sikerét, így a közép-kelet európai régióban kiemelkedő módon nem csak a létrehozott munkahelyek száma, hanem azok nemzetgazdasági hozzáadott értéke is számít a támogathatóságnál. Az elismerés értékét példázza továbbá, hogy a kategóriában a HIPA mellett olyan szervezeteket díjaztak, mint az Invest in Glasgow, Invest Hong Kong és a Singapore Economic Development Board.

Kiemelt Partnereink