HR Ablak A dolgozók jólétét veszélyeztetheti az automatizáció

A dolgozók jólétét veszélyeztetheti az automatizáció

autopro.hu/V.T. | 2024.04.15 13:22

A dolgozók jólétét veszélyeztetheti az automatizáció

Fotó: Pixabay

A hatékonyság, valamint a termelési számok növelése miatt az eddigiekben számos dicséret érte a modern ipari automatizációt, azonban egy friss kutatás szerint negatív hatással lehet a dolgozók mentális egészségére. A Groningeni Egyetem és a Coloradói Állami Egyetem közös kutatása kimutatta, hogy a munkahelyek automatizálása, főként az ipari robotokat érintve rossz hatással lehet az alkalmazottak céltudatosságára, valamint a munkájuk feletti irányítás megőrzésére.

Hirdetés

A robotok ipari bevezetését a termelékenységi növekedés miatt optimizmus, az esetleges munkahelymegszűnések miatt pedig aggályok övezik. Ezek mellett a folyamat dolgozókra gyakorolt érzelmi hatása is figyelmet igényel. A kutatók kiemelik, hogy az ipari robotokhoz hasonló technológiák csökkenthetik az emberi interakciókat, valamint a kreatív problémamegoldás lehetőségeit, ami esetlegesen értelmetlen és elégedetlen érzést válthat ki az alkalmazottakból a munkájukkal kapcsolatban.

A kutatás során több, európai iparterületekről származó felmérést elemeztek. Ennek eredménye szerint a robotok jelenlétének növekedése azzal jár, hogy az alkalmazottak kevésbé érzik értelmesnek munkájukat, valamint az önállóságuk is csökken. Konkrét számokkal a robotok mennyiségének megkettőzése ezeknek a jelenségeknek az egy százalékos növekedésével jár.

Vigaszt jelenthet, hogy a kutatók szerint az önállóságra gyakorolt hatás nem érvényesül abban az esetben, ha a dolgozókat számítógépek és más gépek kezelésével bízzák meg. Ez azonban sajnos nem igaz az értelmes munka érzetére, ami továbbra is befolyásolás alá kerül a technológia feletti irányítás ellenére is.

Nem csak a nyereség számít

A tanulmány javaslata szerint az egészséges munkakörnyezet fenntartásának érdekében a vállalatoknak nem csak az automatizáció anyagi részét kell megvizsgálniuk, hanem annak a munkaerőre gyakorolt pszichológiai lábnyomát is. Annak tudatában, hogy az értelmesnek érzett munka és az önállóság alapvető elemei a hatékonyságnak és a munkával való elégedettségnek, kijelenthető, hogy kulcsfontosságú az automatizáció integrálása ezen szempontokat figyelembe véve.

A robotika ipara szerves részét képezi többek között a modern gyártás, logisztika, egészségügy és szolgáltatói szektor világának. A Nemzetközi Robotikai Szövetség egyik jelentése szerint az ipari robotok iránti kereslet továbbra is növekedésben van, aminek jelentős része az autóiparból, az elektronikai iparból, valamint a fém- és gépiparból származik.

Az iparág növekedésével az elemzők szerint jelentős felértékelődésen fog keresztülmenni az ipari robotok globális piaca, a várható összetett éves növekedési ráta (CAGR) pedig az automatizációs technológiákba tett folyamatos befektetéseket fogja tükrözni.

Sok problémára kell megoldást találni

A robotikai iparág növekedése ugyan többféle ígérettel kecsegtet, de felvet számos társadalmi és gazdasági problémát is. Ilyen a munkahelyek eltűnése, hiszen lehet, hogy az automatizáció új munkalehetőségeket és iparágakat hoz létre, azonban munkanélküliséghez vezethet azok számára, akik nem rendelkeznek a jövőben elvárt tudáskészlettel. Ennek elkerülésében segíthet a munkaerő átképzése az automatizáció és a robotika igényeinek megfelelően, így a vállalatok az automatizációba tett befektetéseiket is a lehető legnagyobb mértékben használhatják ki.

A fentebb említetteknek megfelelően az automatizáció jelentős hatással van az alkalmazottak jólétére, ezért a cégvezetőknek olyan változásokat kell hozniuk, amikkel megmarad a munka vonzó mivolta és értelme is. Az átalakulási folyamat során más kérdések is felvetődnek, főként a titoktartással, az adatbiztonsággal és a robotok etikus használatával kapcsolatban. Ezek leginkább azokat a szektorokat érintik, ahol gyakori az érintkezés az emberek és a gépek között, ahogy az egészségügyben is. Problémát jelenthet az is, hogy az automatizációba a legnagyobb összegeket a fejlett országok tudják befektetni, míg a fejlődők könnyen lemaradhatnak, így nagymértékben nőhetnek a gazdasági különbségek a globális piacon - írja a Ytech.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink