HR Ablak Több százmillió állást vehetnek el a robotok

Több százmillió állást vehetnek el a robotok

autopro.hu/P.B. | 2023.05.24 07:23

Több százmillió állást vehetnek el a robotok

Fotó: Pixabay

Az ipari forradalom óta él az emberekben a félelem, hogy a gépek helyettesíteni fogják mindenben, és elveszik az összes munkahelyet előle. Noha ez eddig egyáltalán nem következett be, az automatizáció egy olyan fokán tartunk, amikor a mesterséges intelligencia tényleg rengeteg állást tölthet be az emberek helyett. Nem kell azonban mindenkinek aggódnia!

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban kezd valós veszélyt jelenteni a mesterséges intelligencia munkahelyek tömegére. A Goldman Sachs márciusi jelentése szerint a tartalomgenerálásra képes mesterséges intelligencia a jelenleg az emberek által végzett munka negyedét képes elvégezni. A jelentés továbbá megjegyzi, hogy csak az Európai Unióban és az Egyesült Államokban 300 millió munkahely szűnhet meg az automatizálás miatt.

„Nem csak arról van szó, hogy ez egyénekkel történik meg, hanem rendszerszintű is lehet a váltás” – mondja Martin Ford, a Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything című könyv szerzője.

Ugyanakkor vannak olyan feladatok, amiket a robotok nem tudnak elvégezni az emberek helyett – legalábbis belátható időn belül. A kreativitást, az önálló, „dobozon kívüli” gondolkodást, az érzelmi intelligenciát, illetve a magas szakképzettséget igénylő munkakörök ilyenek.

Akiknek nem kell aggódniuk

„Úgy gondolom, hogy alapvetően három olyan kategória van, amely a belátható jövőben védve lesz a mesterséges intelligencia térnyerésétől” – mondja Ford, hozzátéve, hogy az első kategóriát a kreatív munkakörök jelentik. „Ha nem képletes munkát végzel, vagy csak átrendezed a dolgokat, hanem valóban új ötletekkel állsz elő, és valami újat építesz, akkor nem kell félned” – véli.

A második kategóriába Ford szerint a kifinomult interperszonális kapcsolatokat igénylő munkák tartoznak. Ápolókra, üzleti tanácsadókra és oknyomozó újságírókra gondol. „Ezek olyan munkák, ahol az emberek nagyon mély megértésére van szükség. Azt hiszem, hosszú időnek kell eltelnie, amíg a mesterséges intelligencia képes lesz olyan interakcióra, amely valóban kapcsolatokat épít ki” – jegyzi meg.

A harmadik biztonságos zónába azok a munkák tartoznak, amelyek valóban nagy mobilitást, kézügyességet és problémamegoldó képességet igényelnek kiszámíthatatlan környezetben. A villanyszerelőkre, vízvezeték-szerelőkre, hegesztőkre és hasonló szakképzettséget igénylő állások tartoznak ide.

„Valószínűleg ezeket a munkaköröket legnehezebb automatizálni. Az ehhez hasonló munkák automatizálásához sci-fi robotra van szükség. Szüksége lesz a Star Wars C-3PO-jára” – véli.

Mindenhol segíthet a mesterséges intelligencia

Az említett „védett” munkahelyeken is hasznosítható a mesterséges intelligencia az emberek számára, de itt tényleg az az ideális eset tűnik valószínűnek, hogy a gépek és az emberek együtt dolgoznak. Erre példa Ford szerint az egészségügy: vélhetően a gépek egyre inkább képesek lesznek biztosabban diagnosztizálni akár a rákos megbetegedéseket is, de az emberek mégiscsak egy húsvér orvostól hallanák ezt a hírt, és vele konzultálnának a hozzátartozók is.

Ford szerint azon érdemes elgondolkoznia az egyes embereknek, hogy a munkája milyen részeit válthatják ki gépek, miben lehetnek jobbak. „Mi az én kiegészítő képességem?” – ezt a kérdést kell feltenni. Fordnál a bankpénztárosok jelentik a példát: nekik valamikor nagyon pontos pénzszámlálóknak kellett lenniük. Most ezt a feladatot automatizálták – de még mindig van hely a pénztárosoknak, akik inkább az ügyfelekkel való kapcsolatteremtésre és az új termékek bevezetésére összpontosítanak. A szociális készség egyre fontosabbá vált a munkájukban.

Fontos megjegyezni, hogy a felsőfokú végzettség vagy a jól fizető pozíció nem jelent védelmet a mesterséges intelligencia hatalomátvétele ellen.

„A fehérgalléros munkavállaló jövője azonban jobban fenyegetett, mint az Uber-sofőré, mert még mindig nincsenek önvezető autóink, de az AI biztosan tud jelentéseket írni” - idézi Fordot a BBC.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink