HR Ablak Távozik posztjáról Palkovics László

Távozik posztjáról Palkovics László

autopro.hu/P.B. | 2022.11.14 13:00

Távozik posztjáról Palkovics László

Fotó: Hungexpo

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november 14-én dél után pár perccel hivatalosan bejelentette, hogy új energetikai minisztérium alakul, valamint távozik posztjáról Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

Hirdetés

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, sajtóértesülések szerint Palkovics László technológiai és ipari miniszter november 9-én mondott le posztjáról azért, mert az újonnan alakuló energetikai minisztérium csökkenti a TIM hatáskörét. A hírt egészen a 14-ei, hétfői bejelentésig hivatalos forrásokból nem erősítették meg.

Az energetikai minisztérium megalakulásával ugyanakkor Palkovics László korábbi minisztériumának nemcsak csökken a szerepe, hanem a TIM meg is szűnik, feladatait a gazdaságfejlesztési és más minisztériumok veszik át. A bejelentésen kiderült az is, hogy Palkovics László nem vállal újabb, más kormányzati tisztséget. Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy Orbán Viktor szerette volna, ha Palkovics László marad a kormányban, ebben az esetben megmaradhatott volna a TIM.

A rendkívüli sajtótájékoztatón Gulyás Gergely elárulta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az új posztra Lantos Csabát kérte fel.

Az autóipari beruházásokat támogató miniszter távozik

Palkovics László 2014-ben csatlakozott a harmadik Orbán-kormányhoz, előbb az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára volt, majd 2016-tól oktatásért felelős államtitkár lett. Palkovics László 2018-tól az ITM-et vezette a negyedik Orbán-kormány alatt, a minisztérium utódja lett a TIM, amit szintén ő kapott meg 2022-ben. Tárcájának irányítása alá tartozik többek között az energiapolitika mellett az állami MVM, a hulladékkezelés, a közlekedés, klímaügyek, iparpolitika, technológiai fejlődés, foglalkoztatás és a környezetvédelem is.

Palkovics László miniszterként számos alkalommal beszélt a járműipar hazai kiemelt szerepéről, 2021-ben a Techtogether mérnökhallgatói versenyen is hangsúlyozta azt, valamint a mérnökképzés és az utánpótlás fontosságára is kitért akkor.

A posztjáról távozó miniszter a tudományos életben is fontos szereplő. Palkovics László 1984-ben kezdte egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán, ahol 1989-ben szerzett mérnök diplomát. 1989 és 1991 között az MTA Tudományos Minősítő Bizottsága doktori ösztöndíjas programjának résztvevője volt, itt szerzett doktori címet.

1995-ben lett a Knorr-Bremse magyarországi leányvállalatának kutatás-fejlesztési intézetének elektronikus rendszerekkel foglalkozó fejlesztési igazgatója. 2001 és 2003 között az európai elektronikai fejlesztés igazgatója volt Németországban, majd 2003-ban európai kutatási és rendszerfejlesztési igazgatóvá nevezték ki.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárépítési döntése után 2009-ben a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyettesévé választották, ahol feladatai közé tartozott a járműmérnök-képzés akkreditációjának megszervezése, az új Járműtechnológiai Tanszék felépítése, valamint a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karával közösen egységesített tananyagfejlesztés végrehajtása. Támogatásával 2012-ben mintegy 70 fővel elindult az akkreditált járműmérnöki képzés a Kecskeméti Főiskolán, amely keretében 25 fővel (a Mercedes-Benz és a Knorr-Bremse jóvoltából) megkezdődött a duális (gyakorlatorientált) mérnökképzés is.

2012-ben státuszát visszahelyezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, ahol a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon 2013-tól a korábbi Gépjárművek és Járműgyártás és -javítás Tanszék egyesítésével létrejött Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék tanszékvezetője lett.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink