HR Ablak Műanyagipari szakembert keres? Képezze házon belül!

Műanyagipari szakembert keres? Képezze házon belül!

autopro.hu | 2021.12.01 07:17

Műanyagipari szakembert keres? Képezze házon belül!

Fotó: Tekt Képzési és Tanácsadó Kft.

Egy jó képzési program kiválasztásával, akár egy elkerülhetetlen szervezetátalakítást is megalapozhatunk. Az egymásra épülő és egymást kiegészítő modulok segítségével olyan kompetenciafejlesztés valósítható meg, amely akár egy gyors változáskezelést is biztosan támogat.

Hirdetés

Műanyag fröccsöntött alkatrészeket gyártó, esztergomi autóipari beszállító partnere kereste meg a Tekt Képzési és Tanácsadó Kft. kollégáit tavasszal, fröccsöntőgépbeállító-képzési igénnyel.

Termelőkapacitásuk rövid időn belül több mint 100 százalékos növekedést ér el, amihez a csarnoképítés már megkezdődött, az új gépek pedig év végére, 2022 év elejére várhatók. Már csak egy fontos összetevő hiányzik a sikerhez: a kvalifikált munkaerő!

Műanyagipari Akadémiáján (MIA) a Tekt 3 fő témakörben indít képzéseket:

  • gépbeállító, gépkezelő
  • szerszámkarbantartó
  • műanyagipari minőségellenőr.

A képzés a járható út

A Tekt Kft. esztergomi partnere fröccsöntőket szeretett volna képezni az új csarnokába, ugyanis ez a megoldás nyújtotta az egyetlen járható utat, így tudták sikerre vinni az erőforrásigény megfelelő pótlását.

A cég gépkezelői és gépbeállítói állományát többszörösére kell növelnie, hogy az érkező és hamarosan munkába álló gépek gond nélkül gyárthassanak.

Több csoportnak igényelték (jelenleg az ötödik csoportnál tartanak) a Tekt 15 napos Fröccsöntőgépkezelő-képzését, majd a legjobbaknak a gépbeállító workshopot.

Fotó: Tekt Képzési és Tanácsadó Kft.

Gyakorlati tudás kell

A HR csapatnak komoly kihívást jelent szakképzett munkaerőt találni, így az egyéb szempontból megfelelő toborozottakat kell szakmai alapokkal felvértezni. Számos esetben előfordult a vállalatnál, hogy az új kolléga ebben a gyárban találkozott először fröccsöntőgéppel. Számukra kellett egy jól felépített, biztos alapokat nyújtó tanfolyamot kialakítania a Tekt munkatársainak.

Ilyen esetben kiemelten fontos, hogy az elméleti tudás megszerzése után, gépek mellett végzett gyakorlati oktatás, workshopok is legyenek. Így nemcsak hallottak róla, de gyakorlati tapasztalatot is szereztek például szerszámcserében, megismerték a szerszámvizezés technikáját, a szerszám- és kidobórendszer kapcsolatát, valamint a gép és szerszám felépítését.

A képzést írásbeli vizsga, majd egy szóbeli beszámoló zárta. A Tekt oktatói részletes elemzést készítettek a tanfolyami résztvevőkről: ebben valós képet adva a kollégákról, javaslatot téve arra, hogy ki való gépkezelőnek, ki gépbeállítónak és ki az, akit eltanácsol az adott munkakörtől.

A kiemelt gépbeállítóknak a Tekt workshopot is szervezett. A műhelymunka során átnézték a lehetséges fröccsöntési hibákat, sorra vették ennek okait, ezekre adható megoldásokat. Megvizsgálták a műanyagömledék szerszámbeli áramlását, a műanyagok méréstechnikai lehetőségeit, továbbá értelmezték a nyomásgörbéket és a beállítási lehetőségekre is kitértek.

A workshop célja az volt, hogy a mindennapi rutint felülírva, más nézőpontból, részleteiben tekintsék át a fröccsöntést.

Elkerülhetetlen a folyamatos munkaerő-utánpótlás

A folyamatos munkaerő-utánpótlás elkerülhetetlen, így egy mentorprogram kidolgozásával is megbízták a képzőcéget. A Tekt trénerével egy speciális kérdőívet készítettek, amit egy helyszíni kompetenciafelméréssel egészítettek ki. A kérdőív és a vállalat kollégáival elvégzett felmérés alapján egy szakmai javaslattétel született a mentorprogram résztvevőire. A felmérés eredményeként személyenként részletes jellemzést készítettek a részt vevő kollégákról, ezzel bemutatva ki lenne alkalmas a mentorságra. A kiértékelést megvitatták a szakmai vezetővel, ahol további egyeztetésre került sor, hogy kiválasszák a megfelelő kollégákat. A mentorok feladata nem kevesebb lesz ugyanis, mint az új kollégák betanítása, vállalati beilleszkedésük megkönnyítése.

A kiválasztást követően egy speciális, fröccsöntőkre kifejlesztett mentori tréninget szerveztek a jelölteknek. Az elméleti alapokon túl, szituációs gyakorlatokkal támogatták a leendő mentorokat.

A vállalatot érintő képzési program részeként képzésben részesültek a mérnökök is: Műanyagipari alapismeretek és Műanyagipari problémaelemzés mérnökök számára című oktatással támogatták a többségében nem műanyagipari végzettségű mérnököket. Az anyagismereti, technológiai tudást erősítették, illetve a fröccsöntés minőségbiztosítási és beszállítói folyamatelemzési ismeretekkel bővítették a résztvevők tudását.

Fotó: Tekt Képzési és Tanácsadó Kft.

A siker titka: már az első képzés során sikerült szoros együttműködést kialakítani a szakmai menedzsmenttel, amivel a valós igényeket és helyzetet ismerhették meg a Tekt munkatársai, így egy cégre szabott, speciális képzési programot tudtak megvalósítani. Ebben természetesen nagyon fontos szerep jutott a vállalatvezetésnek: belátják és teljes mértékig támogatják a programot, hajlandóak az újításra, felismerve, hogy nincs más útja a megfelelő munkaerőpótlásnak, illetve a meglévő munkatársak megtartásának.

Műanyagipari Akadémiájával további vállalatok jelentkezését várja a Tekt Kft., hogy minőségi oktatásukkal csökkenthessék az egyre égetőbb munkaerőhiányt!

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink