HR Ablak Komoly emelést akarnak a győri Audi dolgozói

Komoly emelést akarnak a győri Audi dolgozói

autopro.hu | 2023.02.03 10:16

Komoly emelést akarnak a győri Audi dolgozói

Fotó: Audi Hungaria

Február 2-án megtartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál, melynek keretében az Audi Hungária Független Szakszervezet átadta követelését az Audi Hungaria tárgyalódelegációjának.

Hirdetés

A tárgyaló felek célja olyan megállapodás megkötése, amely biztosítja a vállalat jövőjét, valamint a munkatársak megbecsülését. A felek külön kiemelték azt a közös sikert, hogy az érvényben levő bérmegállapodás utolsó évében (2022. április 1. és 2023. március 31. között) a munkatársi bérek több lépésben, átlagosan mintegy 25,5 százalékkal emelkedtek.

Az idei első forduló keretében az Audi Hungária Független Szakszervezet tárgyaló delegációja átadta a munkavállalói oldal bérkövetelési csomagját, amely többek között a következőket tartalmazza az általuk egy évre tervezett bérmegállapodás tekintetében:

  • 23 százalék alapbéremelés
  • Választható Béren Kívüli juttatás mértéke a 2024. évre 600 ezer forint
  • egyszeri kifizetés 2023. júliusi bérrel augusztusban 300 ezer
  • infláció felülvizsgálata, kompenzációja 2023. július és 2024. január hónapban az előre irányzott 18 százalék inflációs előrejelzés figyelembevételével.

A követeléscsomagban megfogalmazott 23 százalékos alapbéremelés egy 18 százalékos inflációs előrejelzést vesz alapul a 2023-as évre vonatkozóan. A követeléscsomag további juttatási és munkaszervezési tárgyalási pontokat is tartalmaz.

Túl magas követelmény az Audi szerint

Az Audi Hungaria tárgyaló delegációja a munkavállalók által előterjesztett igényekkel kapcsolatban kiemelte, hogy az átadott követeléscsomag komplex és átfogó. Az abban megfogalmazott elvárások rendkívül magasak, több ponton nincsenek összhangban a munkaadói és a munkavállalói oldal közösen kialakított stratégiai céljaival.

A munkaadói oldal hangsúlyozta továbbá, hogy a vállalat jelenlegi termékportfóliója, az autóiparban zajló gyökeres átalakulás, valamint az ebből eredő, kiélezett versenyhelyzet miatt az Audi Hungaria tárgyalási alapja egy olyan reálbérnövekedés elérése, amely részben százalékos alapbéremelést tartalmaz, valamint az inflációkövetést egyszeri kifizetéssel törekszik megvalósítani.

Március végéig kell megegyezni

A következő fordulóra a felek a követeléscsomag közös értelmezését tűzték ki célul. Az Audi Hungaria ezért azonnal megkezdi a csomag részletes elemzését, vizsgálja annak a vállalat gazdasági helyzetére és versenyképességére gyakorolt hatását.

A jelenleg zajló bértárgyalások során az Audi Hungaria és az Audi Hungária Független Szakszervezetének közös érdeke, hogy a vállalat jövőképességét erősítő és egyben a munkatársak béreinek versenyképességét megőrző megállapodást érjenek el.

Mint említettük, a jelenleg érvényes bérmegállapodás március 31-ig van hatályban, így a februárban kezdődött tárgyalásoknak addig kellene célt érnie.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink