Gyártósor Videó: Egyre komplexebb mérések kivitelezhetők szakértők nélkül

Videó: Egyre komplexebb mérések kivitelezhetők szakértők nélkül

Pörge Béla | 2021.03.01 17:20

Videó: Egyre komplexebb mérések kivitelezhetők szakértők nélkül

Fotó: Facebook/KvalixAutomatika

Forró Péterrel, a Kvalix Automatika Kft. ügyvezetőjével és tulajdonosával beszélgettünk az érintésmentes méréstechnikákról, valamint az optikai mérésekről. Az interjúból kiderül, hogy merre tart az iparág, és az is, hogy a nagy autógyártók mennyire használnak saját megoldásokat a területen.

Az autopro.hu nemrég beszámolt róla, hogy az Audi Hungaria legfrissebb technológiai újdonsága az érintésmentes méréstechnikán alapul. A lézeres mérés lényege, hogy az illesztések minél pontosabbak legyenek, milliméteres pontossággal illeszkedjenek egymáshoz az alkatrészek. Az eljárásról Forró Pétert, a méréstechnikával is foglalkozó Kvalix Automatika Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét kérdeztük.

A Kvalix honlapja szerint a cég az autopro.hu cikkében bemutatott technológiához hasonló megoldásokat kínál. Mit érdemes tudni az érintésmentes méréstechnikáról?

Az érintésmentes méréstechnikai egy sokkal tágabb kör, mint az optikai méréstechnika, amiről az idézett cikk is szól. Mi például szinte csak érintésmentes méréstechnikával foglalkozunk a méréstechnikán belül. Az optikai mérésen belül is van többféle technológia, definíció szerint az optikai mérés a fénynek valamilyen befolyásolása által történik.

A cikkben látott eljárás ma már egy bevett mérési rendszer, a lézerszkennerekhez hasonlóan egyik tipikus felhasználási módja az autóiparban a rések ellenőrzése a karosszériák illesztésénél.

Milyen eszközöket kínál a Kvalix az optikai méréstechnika területén?

Gyakorlatilag mindent lefedünk, a fő tevékenységünk az érzékeléstechnika, ezen belül is az érintésmentes, geometriai jellegű mérések: távolság, pozíció, szín, forma vagy méret egyaránt benne van ebben, és ezeken belül is többféle működési elvet kínálunk, melyek közül az optikai mérés a legelterjedtebb.

Széles körben forgalmazunk ilyen eszközöket, profilszenzorokkal hasonló célú mérőrendszert is készítettünk, mint ami a cikkben szerepel. Ilyen eljárásokkal mikrométeres pontosság is elérhető. Fontos leszögezni, hogy a pontosság és a felbontás két különböző fogalom, amiket gyakran kevernek. A felbontás azt jelenti, hogy mi az a legkisebb változás, amit észre tudok venni az érzékelővel, míg a pontosság az, hogy amit mérek, mennyire tér el a valóságtól. A kettő között általában egy nagyságrendi különbség van: egy mikrométeres felbontású eszközzel jellemzően százados pontosság szokott összejönni.

Kiemelt Partnereink