Gyártósor Vége lehet a virtuális valóság okozta tengeribetegségnek

Vége lehet a virtuális valóság okozta tengeribetegségnek

autopro.hu/P.B. | 2021.06.21 15:22

Vége lehet a virtuális valóság okozta tengeribetegségnek

Fotó: Pixabay

Az elmúlt időszakban egyre inkább elterjedtek a virtuális vagy kiterjesztett valósággal kapcsolatos alkalmazások a gyártásban. Az ilyen applikációkhoz szükség van headsetekre és szemüvegekre is, ám a fejhallgatók és a nem kellően stabil videók sokaknál émelygést és meglepő módon tengeribetegséget okoztak.

Különösen a koronavírus-járvány kirobbanása után vált egyre népszerűbbé a gyárakban a kiterjesztett valóság, a valós idejű videós alkalmazások és más ehhez hasonló technológiák alkalmazása. A haszon egyértelmű: amellett, hogy ezek a megoldások biztonságosabb és kevesebb emberi kontaktussal járó munkát tettek lehetővé, a gyártási folyamatok hatékonyságát is növelték.

Van azonban egy probléma, amiről eddig kevesebb szó esett, de aki huzamosabb ideig élt valamelyik fenti alkalmazással, az könnyen találkozhatott vele: a videózás és a headsetek, főleg, ha túl sokáig használjuk őket megszakítás nélkül, könnyen émelygést, hányingert, tengeribetegséget okozhatnak.

Megvan a megoldás az émelygés ellen?

Az IndustryWeek szerint egy amerikai vállalat, a RealWear megtalálta a megoldást a fenti problémára. A cég stabilizátora az eddigi legbiztosabb, legtisztább képet adja az ipari videók területén, különösen a rosszabb fényviszonyok között szembetűnő az előnye.

Chris Parkinson, a vállalat technikai igazgatója szerint a videóstabilizálás lehetővé teszi, hogy akár otthoni környezetből kövessék nyomon a gyárban történteket anélkül, hogy a hosszabb videózás kellemetlen mellékhatásokkal járna, valamint az olyan kihívásokban is segít, mint a sisak vagy a kamera hirtelen mozgatása, vagy a fényviszonyok változása.

Parkinson szerint a világjárvány alatt különösen értékes fejlesztésről van szó, de a későbbiekben is hasznos lehet ez a megoldás.

Kiemelt Partnereink