Gyártósor Van hova fejlődni lean-tudásból a magyar szakembereknek

Van hova fejlődni lean-tudásból a magyar szakembereknek

autopro.hu/P.M. | 2019.05.14 11:35

Van hova fejlődni lean-tudásból a magyar szakembereknek

A felmérést kitöltők ötöde legfeljebb sejti, milyen módszerekkel teheti gazdaságossá a vállalati folyamatokat.

A lean olyan vállalatirányítási rendszer, amelynek célja, hogy a vállalat minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit, szolgáltatásait. Ami a vevő számára nem teremt értéket, azt a lean pazarlásnak tekinti, és a munkafolyamatok hatékonyságát ezeknek a veszteségeknek a megelőzésével, megszüntetésével vagy minimálisra csökkentésével növeli.

A 182 résztvevő segítségével lezajlott kérdőív azt vizsgálta, hol tartanak a magyar szakemberek a lean-elvek eligazodásában.

Lehetne ezt jobban is csinálni

A kitöltők 19,3%-a érdeklődik a lean iránt, de ehhez kapcsolható tudásnak nincs birtokában. A kitöltők 13,2%-a a lean szemlélet birtokosa. 21,4%-kal a legnépesebb táborba azok tartoznak, akik képesek a lean átalakulás során keletkező sok operatív feladatot hatékonyan elvégezni. A kitöltők 11%-a ismeri az eszközöket, de még a mélyebb összefüggéseknek nem biztos, hogy birtokában van, nem feltétlenül tudna egyedül eredményeket elérni a folyamatfejlesztés során. A második legnépesebb fokozattal rendelkező csoport, 17%-kal azok, akik egy kisebb vállalatnál akár egyedül is képesek megbirkózni a lean átalakulás kihívásaival. A legkevesebben az úgynevezett irányítók vannak 4,4%-kal, de ez rövidesen változhat, hiszen az utóbbi néhány évben számos szakmérnök végzett, akiknek ezen a fokozaton keresztül vezet az útjuk. A felmérés alapján a kitöltők 13,7%-a képes nagyvállalatok lean vezetői pozíciójában helytállni.

– A felmérés jól mutatja, hogy minden szinten rendelkezünk szakemberekkel, valamint arra is rávilágít, hogy hol vannak még hiánykészségek. Reméljük, a következő években sikerül ezeket pótolni, és sikeresebb lean átalakulásokat vezetni – közölte a felmérést végző Kaizen Pro Kft. vezető lean tanácsadója, Kosztolányi János.

Kiemelt Partnereink