Gyártósor Új robottal tör be a raktárlogisztikába a Boston Dynamics

Új robottal tör be a raktárlogisztikába a Boston Dynamics

autopro.hu/V.M. | 2021.04.10 12:23

Új robottal tör be a raktárlogisztikába a Boston Dynamics

Fotó: Facebook/Boston Dynamics

A két lábon járó robotokról és a négylábú Spot robotkutyáról ismert Boston Dynamics legújabb fejlesztése a raktárautomatizálásra kínál megoldást. A vállalat egy kerekes dobozmozgató robotot fejlesztett ki, ami egy óra alatt akár nyolcszáz darab 23 kilogrammos dobozt is megmozgathat.

A többcélú Stretch elsődlegesen dobozok mozgatására lett tervezve, a csomagok járműből kipakolására, valamint rakatképzésre egyaránt alkalmas. Akkumulátora egyhuzamban nyolc órányi üzemelést tesz lehetővé.

A gép kompakt platformjának köszönhetően jól manőverezhet szűk helyeken is, más AMR-ekhez, vagyis az autonóm mobil robotokhoz hasonlóan a tájékozódáshoz nem igényel előre telepített fix infrastruktúrát, ami nagyobb rugalmasságot, másrészről költségmegtakarítást eredményez.

A kerekes platformon egy nyolc szabadságfokú robotkar kapott helyet, aminek mozgásakor egy, a platformba épített ellensúly biztosítja a robot egyensúlyban maradását. A kar, a végén található vákuumos gripperrel tudja felemelni a dobozokat.

A Stretch gépi látás és más szenzorok segítségével képes felismerni a dobozokat, hosszas betanítás igénye nélkül.

Fotó: Boston Dynamics

A Boston Dynamics szerint a raktárautomatizálás tradicionálisan új, fix infrastruktúra telepítésének útján vagy mobil robotokkal lehetséges, utóbbiakkal pedig nehéz elérni a kívánt termelékenységjavulást. A vállalat szerint a fejlesztése egy egyszerűbb automatizálási lehetőséggel szolgál, ami nem igényel költséges rekonfigurálást, továbbá új, fix infrastruktúra kiépítésére sincs szükség.

Növekszik a nyomás, mégis kevesen automatizálnak

Robert Playter, a Boston Dynamics vezérigazgatója elmondta, hogy a just-in-time termelés terjedése jelentette igénynövekedéssel a raktárak nehezen tudnak megbirkózni, a mobil robotok azonban lehetővé teszik az anyagok flexibilis áramlását, miközben javítják a dolgozók munkakörülményeit.

A Drives & Controls cikke szerint világszerte mintegy 150 ezer raktár és elosztóközpont működik, amik nyolcvan százaléka semmilyen automatizált megoldást nem alkalmaz.

Új termék, új lehetőségek

A Massachusetts Institute of Technology által a 90-es években alapított Boston Dynamics jó döntést hozhatott a Stretch kifejlesztésével, ugyanis bár korábbi gépei nagy médiafigyelmet kaptak, valódi piaci sikert nem tudott elérni velük. A cég jelenleg partnereket keres a Stretch tesztelésére, aminek értékesítése 2022-ben fog kezdődni.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Hyundai Motor Csoport, a SoftBankkel kötött megállapodás értelmében a Boston Dynamics többségi tulajdonosává válik a tranzakció 2021 júniusában esedékes lezárultával.

Kiemelt Partnereink