Gyártósor Új kihívásokat rejt az e-mobilitás az elektronikában

Új kihívásokat rejt az e-mobilitás az elektronikában

Lengyel Zoltán | 2022.05.09 04:17

Új kihívásokat rejt az e-mobilitás az elektronikában

Fotó: Pixabay

Az autóiparban elindult paradigmaváltás, a hagyományos belső égésű meghajtási rendszerekről a hibrid, végül a teljesen elektromos meghajtások felé feltartóztathatatlanul halad tovább. Ennek a változásnak számos előre látott és jó néhány kevésbé várt hatása van.

Hirdetés

Az akkumulátor-technológia kihívásai mellett az elektronikai alkatrészekkel szemben támasztott korábbinál komolyabb kívánalmak jelentek meg. Gondoljunk csak bele, hogy egy mai autóban több kilométer kábelkorbács, valamint számos chip és egyéb elektronikai alkatrész, például: AC/DC DC/DC (váltakozó áram/egyenáram és egyenáram/egyenáram) átalakítók találhatók, amik egy hibrid vagy elektromos meghajtás esetében elengedhetetlenek. Ezeknek az alkatrészeknek hosszú éveken és több százezer kilométeren keresztül kell hibamentesen működnie. Mind a nagyfeszültségű, mind a mikroelektronikai alkatrészek szigetelésének döntő szerepe van ezen rendszerek biztonságos és tartós működésében. Erre leginkább a műanyagok alkalmasak.

A már említett AC/DC inverterek lényeges alkatrésze az úgynevezett váltóáramú (AC) és egyenáramú (DC) vezetősínek és egyenáramú konnektorok. Ezek szigetelése alapvetően lángálló üvegszálas poliamidból (PA GF V0) vagy lángálló üvegszálas polibutilén-tereftalátból (PBT GF V0) készül. Ezzel szemben a Biesterfeld Interowa cég műanyag alapanyag forgalmazóként a BASF Polyurethanes cég Elastollan® TPU alapanyagait javasolja, ami egy teljesen új megoldást kínálhat a meglevő hagyományos megoldásokkal szemben.

Váltóáramú (AC) és egyenáramú (DC) vezetősín és egyenáramú csatlakozó az inverter részeként.

Váltóáramú (AC) és egyenáramú (DC) vezetősín és egyenáramú csatlakozó az inverter részeként. | Fotó: Biesterfeld Plastic

Sokat kibíró anyag

Az Elastollan R2600 FHF egy 15 százalékos üvegszál erősítésű halogénmentes lángálló csomaggal adalékolt (V0 UL94 @ 2 milliméter), fröccsönthető poliuretán (TPU GF15 százalék V0) alapanyag. Túléli az 1000x -40 Celsius-fok (30 perc) és 125 Celsius-fok (30 perc) közötti termikus sokktesztet is. Ezen sokkteszt során a PA és PBT anyagok esetén már repedések jelennek meg. Magas E-modulus (2600 Megapascal) értéke merevségben felveszi a versenyt a korábban alkalmazott PA és PBT anyagokkal. További előnye a hagyományos műanyagokhoz képest a jó hidegállósága és az alapanyag jellegéből adódó rugalmassága, ami a vibráció csillapításban is komoly előnyt jelent.

A vezetősínek és konnektorok hosszú távú működésé szempontjából különösen fontos a szigetelő réteg sérülésmentességének biztosítása. A fémvezető és a műanyag hőtágulási különbsége végső soron a szigetelő rétegben kialakuló mechanikai belső feszültség szempontjából lényeges. A szálerősítésű anyagok hőtágulási anizotrópiája a műanyagon belüli nagy belső feszültségeknél is releváns. Ezért az alacsony és egyenletes lineáris hőtágulási együtthatóval rendelkező anyagoknak olyan nagy előnyei vannak, mint amilyen az Elastollan R2600 FHF is. Ebben a tekintetben közelebb áll az alumínium és réz vezető értékéhez (ráadásul a teljes hőmérsékleti tartományban -40 Celsius-foktól +125 Celsius-fokig), ami a PA és PBT anyagokról nem mondható el. További előnye a nedvességgel szembeni jó ellenállóképessége, ami az elektromos szigetelő tulajdonságokra is jó hatással van. A CTI értéke eléri a 600 Voltot, ami már elvárt ipari sztenderd. Ez az alapanyag lehetőséget kínál a gyártók számára a kérdéses alkatrészek esetében a biztonságos gyártói garancia kiterjesztésére. Felhasználói oldalról pedig magasabb értéktartásban jelenhet meg. Ez is jól szemlélteti az elektronikai alkatrészek működésbiztonság-növelésének a megvalósíthatóságát.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Fotó: Biesterfeld Plastic

A Biesterfeld GmbH több mint huszonöt éve van sikeresen jelen a magyar műanyag-, vegyszer- és gumiipari piacon. Az ötvenes évek óta folyamatosan építi fel értékesítési programját, ami lefedi az ipar hőre lágyuló műanyag alapanyagok és speciális vegyszerek iránti igényét.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink