Gyártósor Új alapokra helyezik a gyártást a Bosch vezetésével

Új alapokra helyezik a gyártást a Bosch vezetésével

autopro.hu/V.M. | 2021.11.28 12:20

Új alapokra helyezik a gyártást a Bosch vezetésével

Fotó: Bosch

A Bosch, a Stuttgarti Egyetem és a Karlsruhei Műszaki Egyetem vezetésével egy konzorcium a gyártási folyamatok új alapokra helyezésén dolgozik egy olyan szoftver kifejlesztésén keresztül, amivel rugalmasan tervezhető, menedzselhető és módosítható bármi az egyes alkatrészektől kezdve az egész üzemekig bezárólag.

A német állam által támogatott „Szoftveralapú gyártás az autó- és beszállítói ipar számára” nevet viselő projekt harminc vállalati partner részvételével fog folyni a következő három évben. A projekt eredményei a remények szerint lehetővé fogják tenni több modellvariáns gyártását, illetve a gyorsabb termék- és modellváltást.

Merev rendszerek, költséges átállás

Jelenleg még gyakran hónapokba, ha nem évekbe telik, hogy egy új modell gyártásában résztvevő minden szereplő elvégezze a technikai előkészületeket. Ez nemcsak költséges, de az új termékek bevezetésének idejét is megnyújtja. Az óriási időigényt az magyarázza, hogy sok berendezést kifejezetten egy új termék gyártására terveznek, a szoftveres komponensek pedig sokszor elválaszthatatlanok az általuk kiszolgált gépektől és termékektől.

A Bosch közreműködésével indult projekt egy olyan egységes keretrendszer megvalósítását tűzte célul, amivel új termékek a már meglévő berendezésekkel készíthetőek jelentős átszerelési idő nélkül.

Digitális ikrekkel a nagy rugalmasságért

A projektpartnerek szoftveres alapú prototípusokat fejlesztenek gépekhez és gyártósorokhoz. Ezek a prototípusok digitális ikreken alapulnak, amikkel virtuálisan tervezhetőek, építhetőek és tesztelhetőek termelési rendszerek – erőforrás-megtakarítást eredményezve, egyúttal elkerülve a termelés megakasztását. További előnyük, hogy a gyártási részfolyamatok a segítségükkel könnyebben adaptálhatóak az új igényekhez.

A digitális ikreken kívül egy olyan termelésirányítási rendszert fognak kidolgozni, amivel automatikusan generált szoftvereket valós időben lehet továbbítani különböző gyártási rendszereknek. A szoftvert és a hardvert egy absztrakciós szinttel fogják elválasztani, ami új infrastruktúrát tesz szükségessé, a szenzorok és a felhő közti folyamatos kommunikációval egyetemben.

„Különböző Ipar 4.0-ás megoldások kombinálásával egy lépéssel közelebb kerülünk a rugalmas gyártáshoz” – fogalmazott Matthias Meier, a Bosch projektmenedzsere.

A konzorcium keretében automatizálási, gépipari, információ-technológiai és autóipari tudással rendelkező szereplők fognak össze. A résztvevők között szerepel az Audi és az ABB is.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink