Gyártósor Robotok optimalizálják az intralogisztikát a Ford spanyol üzemében

Robotok optimalizálják az intralogisztikát a Ford spanyol üzemében

autopro.hu | 2019.08.05 08:00

Robotok optimalizálják az intralogisztikát a Ford spanyol üzemében

Autonóm MiR mobil ipari robotokkal optimalizálta a karosszéria és a sajtoló üzem belső logisztikáját a Ford. Időre szállítanak a folyamatos termelés érdekében.

A spanyolországi Almussafes-Valenciában lévő Ford-üzemben, Európa egyik leginnovatívabb gyárában, több népszerű modellt is előállít a márka többek közt a Kuga, a Mondeo és az S-Max medelleket. A Ford napi kétezer járművet gyárt le 300 ezer négyzetméteres valenciai gyárában. A hatalmas létesítményben a vállalat a MiR három autonóm mobil ipari robotjával optimalizálta sikeresen belső logisztikáját.

Hatékonyabbá belső logisztika

„Büszkék vagyunk arra, hogy mienk Európa egyik leginnovatívabb gyára, és, hogy úttörők vagyunk az együttműködő robotokat használatában, melyeket az ipari anyagok mozgatására használunk. Ennek köszönhetően hatékonyabbá válik a belső logisztikánk” – mondta Pepe Pérez, a Ford Spain vállalati kommunikációs menedzsere.

A MiR robotok időre szállítanak

A Ford üzemében magas fokú automatizálással készülnek az autók, ebben kulcsszerepet kapnak az ipari robotok. Azért, hogy a Ford termelése zökkenőmentesen haladhasson, rendkívül fontos, hogy az új ipari és hegesztő anyagok időben érkezzenek meg a karosszéria és sajtoló üzem egyes robotállomásaira.

A mobil robot kikerüli az előre nem látható akadályokat
A mobil robot kikerüli az előre nem látható akadályokat

Azonban a MiR robotok telepítése előtt mindez manuálisan történt, ami a Ford alkalmazottai számára egy hozzáadott érték nélküli, ismétlődő és időigényes feladatnak bizonyult. Ezért másfél évvel ezelőtt a Ford megvásárolta az első együttműködő MiR100 autonóm robotját, amelyik alkatrészeket szállít a Ford gyártóüzemébe.

Képes útjának újratervezésére

A mobil robot kikerüli az előre nem látható akadályokat, és képes útjának újratervezésére, vagy megállításra, amikor erre szükség van. Mindeközben pedig biztonságosan közlekedik az emberek és az egyéb járművek között a gyárterületen.

A három mobil robot egyszerre dolgozik
A három mobil robot egyszerre dolgozik

„A jelenleg használt három MiR100 robot közül az elsőnek érkezőt Túlélőnek kereszteltük, mivel egy nagyon veszélyes munkakörnyezetben dolgozik” – mondta Eduardo García Magraner, a karosszéria és sajtoló részleg műszaki menedzsere.

Megtanulják a gyár teljes térképét

„Arra programoztuk be őket, hogy megtanulják a gyár teljes térképét, és a rájuk felszerelt érzékelőkkel együtt mindez azt jelenti, hogy a robotoknak nincs szükségük semmilyen külső segítségre ahhoz, hogy biztonságosan közlekedjenek. Amikor megkezdtük a tesztelést, a munkások úgy bámulták a mellettük éppen elhaladó robotot, mintha az egy sci-fiből jött volna ki. Mostanra már nem zavartatják magukat, tudják, hogy a robot elég okos ahhoz, hogy kikerülje őket” – tette hozzá.

Miután a Ford egy ideig tesztelte a robotot arra jutott, hogy „tökéletesen működött és a csapat nagyon értékes tagjává vált. Reméljük, hogy más Ford üzemekbe is elvihetjük” – mondta García Magraner. A vállalat a két további robotot nem sokkal az első bemutatkozása után telepítette.

Egyszerűen és költséghatékonyan

A Mobile Industrial Robots (MiR) az ipar egyik legfejlettebb együttműködő és biztonságos, autonóm, mobil robotjait fejleszti és forgalmazza, amelyek segítségével a gyártók egyszerűen és költséghatékonyan tudják menedzselni belső logisztikai folyamataikat, felszabadítva a munkavállalókat a magasabb értéket képviselő feladatok érdekében. Több száz közép és nagy multinacionális gyártóvállalat mellett kórházak és szülészetek is világszerte alkalmazzák a MiR innovatív robotjait.

Kiemelt Partnereink