Gyártósor Nagyot lép előre az additív gyártásban a Siemens

Nagyot lép előre az additív gyártásban a Siemens

autopro.hu/P.B. | 2020.11.09 04:19

Nagyot lép előre az additív gyártásban a Siemens

Fotó: Siemens Press

A Siemens és két partnere, az EOS és a DyeMansion ipari szinten fogja alkalmazni a lézeres technológián alapuló, műanyagos additív gyártást. Az új gyár lesz az első, ahol a szelektív lézeres szinterelést fogják alkalmazni az additív gyártásban.

A Siemens a „Partnering for the next step to industrialize Additive Manufacturing” mottója (partnerség az additív gyártási ipari szintre emelésében) jegyében egy új portfóliót mutat be, melynek célja egyrészt az additív gyártás ipari szintre emelése, másrészt a vállalat partnereivel együtt új technológiák kutatása és kifejlesztése az additív gyártásban, melyet leegyszerűsítve és részben helytelenül 3D nyomtatásnak is szokás nevezni.

A Siemens és két partnere – az EOS és a DyeMansion – bemutatják az első virtuális additív gyártást alkalmazó üzemüket, melyben az additív gyártást lézeres szintereléssel valósítják meg különböző polimerekkel.

Cipőkkel demonstrálják a működést

Közleményében a Siemens azt írja, hogy cipők talpának középső részén mutatják be, hogy az új additív technológia által előállított anyag is megfelel a kényelmi és a dizájn által támasztott követelményeknek, és még gazdaságosan elő is állítható.

Dr. Karsten Heuser, a Siemens Digital Industries additív gyártásért felelős alelnöke elmondta, hogy a Siemens, az EOS és a DyeMansion olyan automatizált gyártósort hoz létre, amiben tömegcikkeket és egyedi alkatrészeket is elő tudnak állítani a lézeres additív gyártás segítségével.

Az EOS P 500 eszköznek köszönhetően a technológiával akár komolyabb gyártási volumen is elérhető, a gép ugyanis alkalmas arra, hogy ipari mennyiségben gyártson polimerből termékeket a lézeres technológiával.

Decembertől indul a munka

A decemberben induló gyártási folyamatokban a Siemens NX dizájn-eszköztárával szabhatják személyre a felhasználók az előállított termékeket. Az NX könnyen integrálható az EOS gépeibe, így zökkenőmentesen telepíthetőek az új dizájnelemek a gépre.

Az utómunkákat a DyeMansion megoldásai biztosítják, a cég háromlépcsős munkafolyamata lehetővé teszi a prototípusgyártást és a kisszériák előállítását, de a sorozatgyártást is.

A Siemens, az EOS és a DyeMansion közös projektje a digital twin-technológia teljes felhasználhatóságát biztosítja. A gyártani kívánt terméket teljes egészében digitálisan tervezhetik meg, a legapróbb részletekig, majd akár prototípusról, akár sorozatgyártásra szánt termékről van szó, az additív gyártás segítségével a kész termék is előállítható a kívánt mennyiségben.

Kiemelt Partnereink