Gyártósor A 3D nyomtatás csak egy kis szelete az additív gyártásnak

A 3D nyomtatás csak egy kis szelete az additív gyártásnak

Pörge Béla | 2020.10.20 07:20

A 3D nyomtatás csak egy kis szelete az additív gyártásnak

A BME EOS M100 lézersugaras direkt olvasztó berendezése.

Additív gyártás vagy 3D nyomtatás? Miért nem pontos, ha az egész technológiára az egyszerűbb és ismertebb 3D nyomtatás kifejezést használjuk? Egyáltalán miért additív gyártás a technológia neve? Melyek a legfontosabb eljárási módjai az additív gyártási technológiának? Sok más mellett ezek is kiderülnek a Dr. Takács Jánossal készült interjúnkból.

Sokszor használják szinonimaként a 3D nyomtatást és az additív gyártást. Mi a különbség a két kifejezés között?

A 3D nyomtatás alapja az egyszerű tintasugaras nyomtató. A tintasugaras nyomtató két koordináta mentén juttatja fel a tintacseppeket a papírra, oda, ahová szükséges, ezért nevezik a folyamatot nyomtatásnak. Ennek mintájára különböző porokból, például gipszporból készítettek modelleket bemutató jelleggel, ahol a tinta helyett kötőanyagot juttattak a felvitt porrétegbe, ami megkötötte a porszemcséket, ahol kellett és újabb porréteg felterítése után az új rétegbe is a meghatározott testmodell adott rétegének követelményei alapján ismét kötőanyagot juttattak.

Az első 3D nyomtatással készült termékek akkor lényegében tervrajzok voltak?

Olyan tervek, amik esetében a tárgyakat kézbe lehetett venni. Például egy autó esetében egy hátsólámpaburát a már kész autóhoz illesztik, és 3D nyomtatással készített termékkel nézik meg, hogyan mutatna a lámpa a többi dizájnelemhez képest.

Az első 3D nyomtatással kapcsolatos élményem Münchenben volt, egy lézeres kiállításon. Az egyik egyetemi tanszék bemutatót szervezett a mobiltelefongyártásról: az ügyfél elmondta, milyen telefont szeretne, majd ezek alapján készítettek egy CAD-modellt, ez két órán belül elkészült. Az ügyfél még kért néhány módosítást, majd a kész tervek alapján kért egy prototípust. Ekkor kétféle eljárás létezett a gyorsprototípus-gyártásra: vagy műanyagporból készítették, vagy sztereolitográfiával.

A sztereolitográfia egy olyan technológia, amikor folyékony műanyag van egy edényben, amiben egy kis lift tartja a készítendő darabot, és ez úgy van kialakítva, hogy egy motor tudja süllyeszteni a tárolóedényben a tárgyasztalt. Ekkor a folyadék elárasztja az alaplap felszínét, ezt követően egy lézersugárral ott szilárdítják meg a polimert, ahol szükséges. Utána ezt meg lehet ismételni újra és újra (rétegről rétegre) addig, amíg a termék el nem készül. Utókezelés is szükséges, a teljes kikeményítés érdekében.

Egy ilyen demonstrációs eszköz volt kiállítva Münchenben, ezzel készítették el egy telefon prototípusát két óra alatt.

Ez mikor történt?

Ez több mint húsz éve történt, a „sztereolitográfiával” az 1990-es években már elkezdtek foglalkozni.

Milyen technológiái vannak még az additív gyártásnak?

A legelterjedtebb az úgynevezett FDM. Egy megolvasztott huzalt visznek fel a felületre, a kívánalmaknak megfelelő részekre, és ebből épül fel a test.

Egy másik eljárási mód az, amikor porból készítik a termékeket. Míg sztereolitográfiával készített termékeket utólag kellett festeni, addig a műanyagporból előállított eszközöknél később lehetségessé tették, hogy megfelelő színeket használjanak. A műanyagport leterítik, erre a ragasztóanyagot és a színező anyagot úgy fecskendezik be, mint a nyomtató a tintasugarat, adott helyekre. Erre újabb porréteget visznek fel, majd ismét ragasztót fecskendeznek be, és ezt addig ismétlik, amíg a darab el nem készül.

Dr. Takács János

Dr. Takács János | Fotó: Erhardt László

Innen ered a 3D nyomtatás elnevezés?

Igen, ez az eljárás mindenkinek nagyon tetszett, ez a sajtón keresztül a legfelsőbb szintekig eljutott, és elkezdték 3D nyomtatásnak nevezni, először az Egyesült Államokban, onnan ered a technológia. Amikor tényleg a tintasugaras nyomtató mintájára fecskendezik be a ragasztóanyagot, akkor találó a 3D nyomtatás elnevezés, azonban ez olyan gyorsan elterjedt, hogy más eljárásokra is ezt kezdték használni.

Például amikor fémporból készül a fődarab, ott nem erről van szó, azt nem ragasztóval, hanem lézerrel „olvasztják” össze. Erre a technológiára a terhelhetőség miatt volt szükség, a fent említett gipsz, vagy műanyag bemutató darabok csak szemléltetésre voltak jók, de nem terhelhetőek.

Ma a legkorszerűbb fémporral dolgozó berendezések tulajdonképpen fémporágyat, tetszőleges ötvözeteket, vagy akár rozsdamentes acélokat, titán-alumínium-vanádium ötvözeteket használnak, ami orvosi felhasználásra is alkalmas.

Nekünk az egyetemen egy EOS M100 lézersugaras direkt olvasztó berendezésünk van (ezt egy NVKP_16-1-2016-0022; NKFI Alap-ból megvalósuló projekt támogatásával szereztük be), ami húsz mikrométer vastag fémpor réteget terít, a porszemcsék átmérője 20-40 mikrométer körül van, a lézersugár fókuszfoltja pedig körülbelül ugyanakkora. Ez azért érdekes, mert a lézersugár a porszemcséket megolvasztja, és a sugár az adott síkban egymás mellé kis átfedéssel pásztázza a megolvadt sávokat, ezek a sávok pedig kis mikrohegesztési varratokként maradnak meg. Azért, hogy ne okozzon gondot a geometriai pontosságban a hőfeszültség miatti deformáció (a rétegek között sem a készített darabban), a különböző részterületeket egymástól elforgatott pásztázási iránnyal alakítja ki a lézersugár. A mi berendezésünk maximum száz milliméteres átmérővel 95 milliméter magas darabot tud készíteni, ez kisebb orvosi implantátumokhoz alkalmas, ilyeneket készítettünk is.

Hogyan jött az ötlet, hogy a járműmérnöki karon orvosi eszközöket készítsenek?

Úgy, hogy foglalkoztunk nagy energiasűrűségű eljárásokkal (például plazmaszórás, lézeres felületkezelés stb.), ami a járművek hidraulikus és nagy igénybevételű alkatrészeinél is fontos a kopásállóság miatt. Ez a tulajdonság az orvosi eszközöknél is követelmény. Kiderült, hogy a technológia összes elemét ismerjük annyira, hogy akár testre szabott implantátumokat is tudunk készíteni.

Az additív gyártás mai technológiái esetében tehát már nem beszélhetünk nyomtatásról?

A műanyagos területen is sokat fejlődött az additív technológia, ott is megjelent a lézeres eljárás, de maradt a nyomtatáshoz hasonló rendszer is. Utóbbi esetben megsokszorozták a tintasugarak számát, nem egy fej, hanem több nyomtat párhuzamosan. Ennek köszönhetően például a járművek kilincsei sorozatban is legyárthatóak. A nagyobb cégeknek olcsóbb így gyártani ezeket a termékeket, mint a fröccsöntött műanyagokat és azokhoz a drága szerszámokat, hosszú átfutási idővel elkészíteni.

Ebben az esetben már nemcsak gyorsprototípus-gyártásról, hanem gyorsgyártásról beszélhetünk. Ezért érdemes additív (felépítő) gyártásnak hívni a technológiát, mert szinte hulladékmentesen lehet termékeket előállítani, ellentétben a hagyományos, lebontó gyártással, mint amilyen a forgácsolás is. Azért additív gyártás a technológia neve, mert építésről van szó, porból felépítek egy testet valamilyen eljárás segítségével.

Mi a különbség az egyes eljárási módokkal készített termékek között?

Fontos, hogy az anyagtulajdonságoknak a homogenitása a tér minden irányában lehetőleg azonos legyen. Az egyes eljárásoknál nagy különbség van, például a huzalfelrakásos eljárás (FDM) esetében elég nagy a különbség az építési irányban a függőleges és a vízszintes síkbeli tulajdonságok között. A mikrohegesztéses eljárásoknál sokkal kisebb az eltérés, de kis különbség ezeknél is van.

A felület megtisztítása is fontos kérdés például az áramlástechnika miatt. A hegesztéses technológiának egyik jellemzője, hogy a hegesztőív az ívenergiából adódóan a megolvadt fémeken képes kicsi fémcseppeket fröcskölni. Ezek a cseppek kirepülnek a környezetre, igaz, lehet, hogy csak 5-10 mikrométeres gömböcskék, ám ekkor is el kell őket távolítani, ha letapadnak a termék felületére. Erre külső felületeken a szemcseszórás, belső felületeken a vegyi marás a megoldás.

Mitől függ, hogy mikor melyik eljárást érdemes használni?

A legfontosabb szempont, hogy milyen anyagot akarok előállítani, és annak milyen tulajdonságai érdekesek. Milyen szilárdságú anyagra, milyen hőtűrésre van szükségem? Ha például a hőállóság a fontos, akkor el lehet menni a kerámia irányába.

Fontos szempont lehet a költség is: melyik technológia mennyire költséges?

A fémporos eljárásoknál a berendezés a legköltségesebb része ennek a technológiának. Igaz, hogy az utóbbi időben már lehet kapni otthonra is FDM technológiás berendezéseket, akár néhány tízezer vagy százezer forintért is. A lézeres gépek száz vagy mérettől függően több százmillió forintba is kerülhetnek.

Kiemelt Partnereink