Gyártósor Most jöhetnek a 3D nyomtatás évei

Most jöhetnek a 3D nyomtatás évei

autopro.hu/Sz.K. | 2024.01.20 12:21

Most jöhetnek a 3D nyomtatás évei

Fotó: SZE

Az additív gyártás, másnéven 3D nyomtatás korunk legmeghatározóbb technológiái közé sorolható, és az előrejelzések szerint a negyedik ipari forradalom élvonalába fog tartozni a következő években is.

A hagyományos gyártási technológiákkal ellentétben az additív gyártás rétegről rétegre építi fel a 3D-s tárgyakat, számítógépes tervezés (CAD) és sokféle anyag, például fém, műanyag, beton vagy papír felhasználásával. Bár az additív gyártás és a 3D nyomtatás kifejezéseket néha felváltva használják, az additív gyártás tágabb értelemben több technológiát is magában foglal. A 3D nyomtatás ezen technológiák egyike, és inkább a nem ipari alkalmazásokra utal.

Bár kezdetben a legtöbb ember fülében a turbinák vagy hengerblokkok 3D-s gyártásának ötlete sci-fi-ként hangzott, az additív gyártás mára kinőtte azt a kezdeti felhasználási módot, hogy pusztán prototípusok gyártásának eszköze legyen. Az elmúlt évtizedben a technológia egyre népszerűbbé vált, és új iparágakban is teret nyert. Ez a tendencia várhatóan tartós lesz: a globális additív gyártási piac az előrejelzések szerint 2023 és 2025 között közel 24 százalékkal fog növekedni, a 3D nyomtatás piaca pedig 2020 és 2026 között várhatóan majdnem megháromszorozódik.

Nő a piac és a vállalatok csak erre összpontosítanak

Az additív gyártást a legkülönbözőbb szegmensekben alkalmazzák, többek között a repülőgépiparban, az autóiparban, az orvosi ágazatban, a hadiiparban és még az élelmiszeriparban is. 2019-ben az autóipar és a feldolgozóipar volt az additív gyártás legjövedelmezőbb szegmense világszerte.

Ugyanebben az évben Dél-Korea vezette az additív gyártás terén a legtöbb tapasztalattal rendelkező országok listáját, majd Kína és Kanada következett. Ugyanakkor 2019-ben az additív gyártással foglalkozó vállalatok több mint fele Európában volt. Mintegy 32 százalékuk az amerikai kontinensen, és csak 13 százalékuk Ázsiában működött.

A legfontosabb szereplők

Az additív gyártás a feldolgozóipar és az elektronikai ipar már befutott szereplőit, valamint az additív gyártásra szakosodott vállalatokat vonzza. Az olyan multinacionális nagyvállalatok, mint a General Electric és a Hewlett-Packard voltak a vezető additív gyártási szabadalomtulajdonosok 2019-ben, amelyek egyebek mellett ipari additív gyártási gépek és 3D nyomtatók széles választékát kínálják.

A 3D Systems, a Stratasys és az ExOne kizárólag az additív gyártási gépek és 3D nyomtatók tervezésével és gyártásával foglalkozik, és a terület meghatározó szereplői közé számítanak – írja a Statista.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink