Gyártósor Megreformálhatják az öntödéket a robotok

Megreformálhatják az öntödéket a robotok

autopro.hu/P.B. | 2023.04.25 10:21

Megreformálhatják az öntödéket a robotok

Fotó: KUKA Blog

Sem a nagy meleg, sem a porrészecskék, sem pedig a zajszennyezés nem tartozik a kellemes munkahelyi hatások közé. Az öntödék a kellemetlenség mellett veszélyes munkahelyek is lehetnek, ugyanakkor ideális helyszínek a robotok számára. Az autóipar, a repülőgépipar és az elektronika is kihasználja a robotikát annak érdekében, hogy a présöntési folyamataik teljes potenciálját kiaknázzák.

Hirdetés

A présöntő alkalmazások robotokkal történő automatizálása számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a hatékonyságot, a minőséget, a biztonságot, a rugalmasságot és a jövedelmezőséget. A robotok fáradhatatlanul dolgozhatnak anélkül, hogy hibáznának, így nagy pontossággal tudják ellátni a feladataikat. Képesek kezelni azokat a veszélyes vagy ismétlődő feladatokat, amelyek ilyen-olyan okból kockázatot jelenthetnek az emberi munkavállalókra.

A gyártók könnyedén programozhatják a robotokat a különböző feladatok végrehajtására, így jobban tudnak alkalmazkodni a különböző gyártási forgatókönyvekhez, azaz gyorsabban tudnak reagálni a változó vevői igényekre vagy a gyártási ütemezésekre, növelve a rugalmasságot és a versenyképességet. Ezenkívül a robotokkal történő automatizálás csökkentheti a munkaerőköltségeket, és értékes adatgyűjtési lehetőségeket biztosít a gyártási folyamatok folyamatos fejlesztéséhez és optimalizálásához.

Összességében az öntödei alkalmazások robotokkal történő automatizálása nagyobb kapacitást, gyorsabb ciklusidőket, alacsonyabb költségeket és a vevői elégedettség javulását eredményezheti, ami megtérülő befektetést jelent, ráadásul a robotok beszerzése és hadrendbe állítása egyszeri nagyobb beruházás.

Mire használhatók a robotok a présöntés során?

A présöntés egy több lépcsőből és feladatból álló folyamat, ám a lépései közül meglepően sok automatizálható. Nézzük, melyek azok a részei, amiket emberi munkaerő helyett robotokkal is el lehet végezni!

A robotok el tudják távolítani a felesleges anyagot az öntvényből a csonk levágásával vagy letörésével. Az öntés befejezése után a robot vágószerszámmal vagy megfogóval eltávolíthatja a csonkot – a felesleges anyagot, amely összeköti az öntvényt a futórendszerrel. A robot ellenőrzött módon tudja elvágni vagy eltörni a csonkot, biztosítva, hogy az alkatrész ne sérüljön meg.

Maga az öntés elengedhetetlen és veszélyes feladat a folyamat során. A robotok beönthetik az olvadt fémet a szerszámüregbe egy „merőkanál” vagy más adagolórendszer segítségével. A robot szabályozni tudja a fém áramlási sebességét, biztosítva az üreg egyenletes kitöltését. Ezen túlmenően ennek a folyamatnak az automatizálása korlátozza az emberi kezelőket érő kockázatokat.

A bevonatolás során a robot bepermetezheti a szerszámüreget kenőanyaggal vagy leválasztó szerrel, hogy megakadályozza a ragadást és javítsa az öntvény felületi minőségét. Ezenkívül a robot konzisztens és ellenőrzött módon tudja felvinni a permetet, biztosítva a szerszám egyenletes bevonatát.

Az öntés befejezése után a robot egy megfogó vagy egy vákuum tapadókorong segítségével eltávolíthatja az öntvényt a szerszámüregből. A robot gondoskodni tud az alkatrész sérülésmentes kihúzásáról, és azt egy kijelölt helyre tudja helyezni további feldolgozás vagy ellenőrzés céljából.

Gyakran szükséges az öntvény vágószerszámmal vagy csiszolókoronggal történő megmunkálása a felesleges anyag, vagy a sorja eltávolításához. A robot nagy pontossággal és következetesen tudja elvégezni ezt a műveletet, biztosítva, hogy az alkatrész megfeleljen az előírásoknak.

A robotok szétválogathatják és ellenőrizhetik az öntvényeket méretük, felületi minőségük és egyéb minőségi kritériumok alapján. A robot érzékelőket, kamerákat vagy egyéb mérőeszközöket használhat az alkatrész hibáinak, például repedéseinek ellenőrzésére. Ezután minőségük alapján különböző kategóriákba sorolhatja a darabokat. Ezt követően a robot dobozokba vagy raklapokra csomagolhatja azokat, előkészítve azokat szállításra vagy további feldolgozásra. Végül a robot képes egymásra rakni a dobozokat vagy raklapokat egy kijelölt helyre.

Iparágak

A présöntő robotokat különféle olyan iparágakban használják, amelyek fémalkatrészek tömeggyártását igénylik. Ilyen többek között a járműipar, de fogyasztási cikkek, ipari berendezések és orvosi eszközök előállításához is alkalmasak.

Az autóipar általában motorblokkok, a felfüggesztés alkatrészei és sebességváltó-házak gyártásához használja a présöntést. A présöntő robotok segítségével az autógyártók növelhetik a termelékenységet, javíthatják a minőséget és csökkenthetik a gyártási folyamataik hibáit. Hasonlóképpen, a repülőgépiparnak jó minőségű és megbízható alkatrészekre van szüksége a repülőgép-hajtóművekhez, futóművekhez és más kritikus alkalmazásokhoz.

Milyen robotokat használnak az öntéshez?

A présöntési feladatokhoz használt robotok leggyakoribb típusai a következők:

Hattengelyes robotok

A hattengelyes robotok sokoldalúak, összetett és precíz mozdulatokat hajtanak végre, így alkalmasak a présöntési alkalmazások különféle feladatainak elvégzésére. Ezek a robotok általában drágábbak, de jó egyensúlyt kínálnak a sebesség, a hasznos teherbírás, az elérési távolság és a rugalmasság között.

Kartézián (vagy derékszögű) robotok

Ezeknek a robotoknak általában három tengelye van (de lehet öt is), és mindegyik tengely mentén egyenes vonalban mozognak. A derékszögű robotok kiválóan alkalmasak olyan feladatok elvégzésére, amelyek nagy sebességű, tolóerejű és pontosságú mozgásokat igényelnek.

SCARA robotok

Ezeknek a robotoknak függőleges mozgástengelyük van, és körkörös mozgást végezhetnek a vízszintes síkban. A SCARA robotokat gyakran használják olyan feladatokhoz, amelyek nagy sebességű és precíz mozdulatokat igényelnek. Ezek a robotok kis helyigényűek, és bár nem alkalmasak fizikailag nagyobb feladatokra, megfizethető opciót jelenthetnek.

Kollaboratív robotok

Ezeket a robotokat emberekkel való együttműködésre tervezték, és sokféle feladat elvégzésére képesek, beleértve a présöntési alkalmazásokat is. A kobotokat gyakran használják ügyességet és érzékenységet igénylő feladatokhoz, mint például a vágás és a polírozás – írja cikkében a #HowToRobot.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink