Gyártósor Leépítés a Kukánál, 300 millió euró a tét

Leépítés a Kukánál, 300 millió euró a tét

autopro.hu/Sz.K. | 2019.01.15 15:35

Leépítés a Kukánál, 300 millió euró a tét

A Kuka robotgyártó egy 300 millió eurós (96,5 milliárd forint), 2021-ig szóló megtakarítási tervről hozott döntést, mivel nem jönnek a kívánt üzleti eredmények.

Hirdetés

Az autóipar gyengélkedése az augsburgi Kuka robotgyártót sem kíméli. A kínai befektetők tulajdonában álló vállalat az elmúlt néhány hónapban nem tudott a kijelölt célok szerint teljesíteni. Erre reagálva Peter Mohnen vállalatvezető azonnali intézkedéseket vezetett be. A spórolás átszervezéseket is akar, néhány munkahely meg is szűnhet. Mohnen erről először a szakszervezetekkel tárgyal, de a már tervezett félmilliárd eurós (160,9 milliárd forintos) beruházástól a Kuka nem áll el.

Az autóipari fellendülés mérésekkel kimutatható megtorpanása 2018 negyedik negyedévében és a kínai piac kiszámíthatatlansága is negatív hatással volt a vállalat teljesítményére. A cég részvényei a múlt heti bejelentés után 10 százalékkal estek a tőzsdén. A Kuka 2018-as eredményei alapján legalább 300 millió eurós (96,5 milliárd forint) visszaesést vár üzleti forgalmában. A korrigált működési eredmény tekintetében is jelentős, 3 százalékos csökkenés várható. A 300 milliós spórolás jegyében a szervezeti felépítés is megváltozik, még decentralizáltabb a Kuka, így gyorsabban tudnak majd reagálni a piacra.

Mohnen december elején kapta meg az igazgatói posztot a Kukánál, miután Till Reuter korábbi vezető lemondott. A lemondás oka az volt, hogy nem sikerült beváltani az elvárásokat. Főként a fontosnak számító kínai piacon nem érte el a Kuka a kitűzött céljait, még két évvel azután sem, hogy a kínai Midea háztartási eszközgyártó felvásárolta a nagy múltú német vállalatot.

Kínában nagy a kereslet a kisebb, egyszerűbb robotok iránt, éppen ezért kínai-német vegyesvállalat alakult háztartási robotok gyártására. A Kuka robotjai azonban drágábbak lettek versenytársaiknál, az Epson és az ABB sokéves előnnyel bír a területen, de ahogy Mohnen is mondta, „örülünk a versenyhelyzetnek”. Az új Kuka-vezér november végén interjúban kifejtette, hogy a megszorítások ellenére az augsburgi 4000 munkahely 2023-ig be van biztosítva.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink