Gyártósor Le kell ölni a szent teheneket! – az IVSZ szakértője az Ipar 4.0-ról

Le kell ölni a szent teheneket! – az IVSZ szakértője az Ipar 4.0-ról

Kuthi Áron | 2018.07.03 06:00

Le kell ölni a szent teheneket! – az IVSZ szakértője az Ipar 4.0-ról

Találjuk ki (és el) a célt, játsszuk el fejben a folyamatot és számoljunk le minden megszokással, jónak hitt rossz gyakorlattal. Dióhéjban ez, amit az IVSZ az okosiparba vágó gyártóknak ajánl. Az Ipar 4.0-val kapcsolatban a legnagyobb gát és gátlás a technológia megközelítésével, annak mibenlétével kapcsolatosan van, derült ki az IVSZ-szakértőnek a Com-Forth Ipari Informatikai Kft. Smart Factory konferencián elmondott beszédéből. Tordai Balázs rendkívül érzékletesen, köznapi nyelven hangosította ki a gyártók Ipar 4.0-val kapcsolatos gondolatait, félelmeit.

Minden gyártóban megfogalmazódik a váltás, változás igénye, szükséglete. De ha már változtatni kell mindazon, amit és ahogyan eddig csináltunk, tudni kell az okot, hogy miért pont úgy alakultak a folyamatok, ahogy. Nyilvánvaló, hogy a váltást nem az új megoldás kiválasztásával kell kezdeni, hanem a diagnózissal. Viszont Tordai Balázs szerint az úgynevezett jó gyakorlatok mellett el kell gondolkodni a rossz gyakorlatokon is. Mélyre kell ásni, a diagnózist is diagnosztizálni kell. Annál is inkább, mert a magyar kkv-k túlnyomó többsége családi vállalkozás, ahol részben kényszer szülte megoldások mentén alakult ki a napi üzletmenet, az évek óta járt jobb-rosszabb utak. "Ugye ismerjük a helyzetet, hogy az anyuka pénzügyes és takarító is egy személyben. Ebből nehéz kiszakadni és változtatni." – fogalmazott a szakértő.

Fontos a célképzés: üzleti és személyi célokat kell kijelölni, ám mint ahogy az a konferencia résztvevői körében végzett körkérdés is mutatta, a változtatás inkább kell, hogy mutasson a személyes célok, mint az üzleti célok megvalósítása irányában. Akkor válik be a technológiai szintlépés, ha egyetlen fő célt és 2-3 járulékos nyereséget jelölünk ki magunknak az Ipar 4.0 kigondolásakor, kiépítésekor.

Rendben, de ki irányítja, ki vezényli le a változást? Ki hajtja végre, ha erre eddig nem volt senki? Lehet, hogy be kell hívni valakit erre a feladatra? Itt jön képbe a dedikált erőforrás, a kollaboráció megfontolása mondjuk egy projektmenedzser képében. Rendkívül hangsúlyos mondanivalója volt az előadásnak a rossz gyakorlattal, beidegződésekkel való leszámolás szükségessége. Az "így szoktuk" által vezérelt eljárásrend és üzletmenet hátrányosan hat az okosrendszerek tervezésére, így ha máskor nem, hát haz Ipar 4.0 kapujában kell szembesíteni magunkat hibáinkkal, beidegződéseinkkel, bevett szokásainkkal. Az IVSZ szakértője ezeknek a szent teheneknek a leölését nevezte a legkeményebb kihívásnak.

A termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítését célzó Ginop 1.1.3 mintagyár projekt is segít a szembenézésben. Július 5-én a Festo Kft. budapesti gyárába lehet foglalni látogatói helyeket a www.ipar4.hu oldalon, július 5-én a Roto Elzett Certa lövői, 11-én a Festo Kft. budapesti gyárába lehet ellátogatni.

Kiemelt Partnereink