Gyártósor Kiemelkedő szerepe lesz a karbantartások előrejelzésének

Kiemelkedő szerepe lesz a karbantartások előrejelzésének

autopro.hu/V.T. | 2024.03.09 12:16

Kiemelkedő szerepe lesz a karbantartások előrejelzésének

Fotó: Pexels

Az okosgyárakban működő karbantartás-előrejelzések segítenek kiküszöbölni az előreláthatatlan gyárleállások által okozott problémákat az ellátási láncokban.

Hirdetés

A digitális technológiák napjainkban könnyen elérhetőek és olcsók, ami elősegíti a lineáris ellátási láncok folyamatosan üzemelő, dinamikus és integrált hálózattá való fejlődését. Ezt a folyamatosan áramló információ, az elemzések, valamint a fizikai és digitális megoldások ötvözése jellemzi. A hangsúly a „folyamatos üzemelésen” van, mivel a vállalatok, főként a gyárak számára nincs a termelési leállásoknál drágább idő. A váratlan leállások évente több milliárd dollárnyi veszteséget jelenthetnek a gyártóknak. Az ilyen eseményeket az esetek felében az eszközök meghibásodása okozza, amit az eddigiekben az ilyen események után reagáló karbantartásokkal előztek meg. A karbantartás-előrejelzés segíthet az ilyen okból bekövetkező anyagi károk csökkentésében, mivel könnyebbé teszi a teljesítményváltozások figyelemmel követését, valamint csökkenthetőek vele a leállások is.

A karbantartás-előrejelzés során a különféle, szenzorokkal felszerelt berendezésekből begyűjtött adatokat elemzik fejlett eljárásokkal. A cél, hogy meg lehessen jósolni az egyes alkatrészek meghibásodásának időpontját, hogy így meghatározható legyen a megelőző karbantartás időpontja. Az adatok valós idejű áramlásához és azok elemzéséhez fizikai adatokat használnak fel, ezzel digitális áttekintéseket létrehozva, valamint a karbantartások formájában információ-alapú fizikai lépéseket is tesznek. A teljesítménybeli határok pontosabb becslésének érdekében figyelmeztetést lehet kérni arról, ha egy eszköz a hozzá tartozó határértékeken felül üzemel, így időben be lehet tervezni egy karbantartást és pótalkatrészeket rendelni a meghibásodás esetére.

A karbantartás-előrejelzés több szempontból is olyan terület, ahol az információs technológiák (IT), valamint az üzemeltetési technológiák (OT) találkoznak. Míg az IT egy szervezet technológiai hátterét adja, mint a nyomon követés, a menedzselés, az e-mailek, pénzügyek vagy az emberi erőforrások kezelése, addig az OT a vállalat ipari tevékenységeit kezeli. Mások mellett a gyártással, bányászattal, olaj- és gáziparral, közművekkel és szállítmányozással foglalkozó vállalatok nagymértékben támaszkodnak az üzemeltetési technológiákra, az ilyen cégek pedig jelentős számban folyamodnak az úgynevezett „összekapcsolt munkaerő modellhez”.

A munkaerő összekapcsolása alapvető elem

„Az összekapcsolt munkaerő digitálisan integrálva van a szervezetek OT és IT gyártási ökoszisztémájába” – magyarázta Paul Downey, a Nokia Enterprise Campus Edge csapatának gyártási marketingért felelős vezetője. „Ezen belül a dolgozók zökkenőmentesen tudnak kommunikálni a munkatársaikkal és a csatlakoztatott eszközöktől származó releváns üzemeltetési adatokhoz is hozzáférhetnek úgy, mint az önműködő robotokhoz és a gyártósori felszerelésekhez, valamint hatékonyan együtt is tudnak működni a gyártási rendszeren belül” – részletezte Downey.

A szakember hozzátette, hogy a megfelelő adathoz és információhoz való hozzáférés „lehetővé teszi, hogy az emberek, a gépek és a folyamatok egyként dolgozzanak”, továbbá a dolgozók új lehetőségekkel felvértezve hozhatnak döntéseket és cselekedhetnek. Elmondta, hogy a dolgozók és az eszközök közötti összeköttetés miatt a szervezetek folyamatosan tudják ellenőrizni a berendezések állapotait, valamint az esetleges hibákról értesítéseket tudnak küldeni a karbantartó személyzet eszközeire.

Downey szerint a már meglévő befektetések védelme fontos szempont a gyártóknak, azonban gyakran küzdenek a régebbi járművek, gépek és egyéb felszerelések vezeték nélküli magánhálózatokhoz való kapcsolásával, az OT-adatok elérésének céljából. „Ez könnyen megoldható a nagy teherbírású routerek és adapterek használatával, amik lehetővé teszik, hogy a gyártók önműködő folyamatokat, karbantartás-előrejelzéseket és más innovatív felhasználási módokat valósítsanak meg” – tette hozzá Downey.

A rugalmas megoldásoké a jövő

A karbantartás-előrejelzés fontosságára hívja fel a figyelmet Ruchir Budhwar, az Infosys európai részlegének ügyvezető alelnöke is. Budhwar biztos benne, hogy a rugalmas gyártási folyamatok képezik a rugalmas ellátási láncok alapját. Elmondása szerint „az elmúlt évek alapján a gyártók számára fontos lecke, hogy a gyorsaság és a rugalmasság alapvetőek a túléléshez”.

A gyártók számos digitális technológiát használhatnak fel a gyorsabban reagáló, rugalmasabb és ellenállóbb működés érdekében. Ide tartoznak a felhőalapú gyártási megoldások, a mesterséges intelligencia, és a konnektivitási technológiák, mint a digitális ikrek, az 5G, valamint a kiterjesztett és a virtuális valóság.

Budhwar állítása szerint ezek a technológiák olyan feladatokat is támogatnak, mint a termékminőség ellenőrzése, a távoli munkahelyek felügyelete, valamint a karbantartások előrejelzése. Hozzátette, hogy „a digitális technológiák az ipari adattavak mellett különféle rendszereket kapcsolnak össze valós időben, ezzel fennakadásmentes információáramlást és láthatóságot létrehozva az ellátási láncon át. Ezáltal az ellátási láncok teljesen automatizálhatóak, hogy még rugalmasabbak és gyorsabbak lehessenek” – írta a Supply Chain Digital.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink