Gyártósor Így terjeszti az okosgyártást a Rolls-Royce

Így terjeszti az okosgyártást a Rolls-Royce

autopro.hu/Sz.K. | 2023.06.17 08:20

Így terjeszti az okosgyártást a Rolls-Royce

Fotó: Facebook/RollsRoyceGroup

Ha a Rolls-Royce egyik üzleti vezetője pénzt akar az intelligens gyárfejlesztésre, akkor a „Sárkányok Barlangjában” kell szerepelnie. Ez azonban nem egy sorozat, ahol a vállalkozók versenyeznek a kockázati tőkebefektetők figyelméért és befektetési alapjaiért („Cápák között”), de közel áll hozzá. A Rolls-Royce vállalkozásainak jó pályázatot kell benyújtaniuk, hogy elnyerjék a központilag biztosított, intelligens gyárakra szánt finanszírozást.

Az első Silver Ghost személygépkocsi 1921-ben gördült le a Rolls-Royce gyártósorairól. Ma a BMW tulajdonában van ez az autóipari márka. Az „igazi” Rolls-Royce sugárhajtású repülőgépmotorokat, egyéb polgári és katonai repülőgép-alkatrészeket gyárt, valamint hidrogén üzemanyagcellákat fejleszt. Mint ilyen nagy múltú gyártó, a Rolls-Royce üzemek a modern, zöldmezős létesítményektől a régi, barnamezős üzemekig terjednek. Ez igényt és szükségletet teremt az intelligens gyárfejlesztésre.

„Gyors felmérést végzünk. Szükség van az igények felmérésére a technológia bevezetéséhez és az üzleti eredmények létrehozásához” - mondta Rashitha Jayasekara, a Rolls-Royce digitális gyártásért felelős vezetője május 16-án, a PTC LiveWorx 2023 konferencián Bostonban, Massachusetts államban.

Új technológiák

A Rolls-Royce a PTC-vel együttműködve több, különböző kísérleti projektet kezdett el, remélve, hogy olyan technológiákat fedeznek fel, amelyek akár egy tucat különböző üzemre is kiterjeszthetők.

A megvalósítással foglalkozó csapatoknak különösen fontos a különböző célcsoportok figyelembevételének képessége. Egyes Rolls-Royce-üzemek kis mennyiségben gyártanak nagy összetettségű alkatrészeket, míg mások nagy mennyiségben gyártanak egyszerű alkatrészeket.

„Ha bemegyünk egy intelligens gyár üzemi területére az emberek, akik ezeket a digitális termékeket, digitális műszerfalakat nézik, és használják a technológiát, minden róluk szól. Tehát hogyan vonjuk be őket az egész fejlesztési folyamatba, hogy valóban azt kapják, amire szükségük van?” - tette fel a kérdést Jayasekara.

Végezetül Jayasekara hangsúlyozta a technológiai szolgáltatókkal való partnerségek fontosságát. A gyártóknak őszintén fel kell mérniük belső kapacitásukat a technikai erőforrások tekintetében, valamint azt, hogy képesek-e kommunikálni és tájékoztatni az új technológia bevezetése által érintett valamennyi csoportot. A technológiai partnerek rugalmasságot biztosítanak, ami elengedhetetlenül szükséges, amikor eljön a kísérleti projekt kiterjesztésének ideje.

Szabad kéz a programok terén?

Jayasekara szerint a Rolls-Royce „kíméletlen”, amikor egy intelligens gyári technológiát értékel, mint például a könnyű és potenciális széleskörű bevezethetőség szempontjából. Ha a vállalatnak több száz bizonyos típusú, több üzemben használt gépe van, és egy intelligens gyárfejlesztés javíthatja annak teljesítményét, akkor nyilvánvalóan nagyobb az esélye a finanszírozás megszerzésére, mint egy kevésbé használt gép fejlesztésének.

Ezek a józan megfontolások, mint például az intelligens gyárprogramok képességeinek összehangolása a vállalat számára valóban fontos üzleti eredményekkel, a vezetői csoportoktól származnak.

A Rolls-Royce úgy éri el az agilis megvalósítást, hogy a PTC tanácsadóit, a Rolls-Royce szakértőit és a menedzselt szolgáltatási csapatokat „sprintcsapatokba” szervezi, hogy az új technológiák implementálásának körét a technológia kiismerésével párhuzamosan növeljék.

Ez magában foglalja azt is, hogy a projektcsapatoknak szabadságot adnak ahhoz, hogy az intelligens gyári programokat az implementálás közben leállítsák. Ha a dolgok rosszul mennek, átcsoportosítanak és kitalálják, hogy hogyan győzzék le az akadályokat.

Az intelligens gyárak sikerének három pontja

Jayasekara szerint három kulcsfontosságú kihívás határozza meg, hogy a skálázási erőfeszítések sikeresek lesznek-e vagy sem:

  • Emberek és szakértelem
  • Az üzleti eljárások változatossága
  • A technológia komplexitása

Minden olyan régiónak, ahová egy vállalat egy új technológiát kíván bevezetni, olyan erőforrásokra van szüksége, amelyekkel kezelni tudja az adott technológiával kapcsolatos problémákat, nemcsak az implementálási folyamat során, hanem legalább öt-tíz évig azután is. A HR-osztályoknak meg kell érteniük, hogy milyen új készségprofilokat kell keresniük, amikor új munkatársakat vesznek fel.

„Fontos tényező volt, hogy képesek voltunk ezt a beszélgetést több olyan osztályról érkező emberrel is lefolytatni, akikre első körben nem is gondoltunk, és most ezekből a tanulságokból beépítünk néhányat a technológiai programunkba” - mondja Jayasekara.

Nem egyszerű a tervezés

Az IndustryWeek cikke szerint az üzletviteli folyamatok változékonysága, különösen egy világméretű vállalatnál, lassíthatja a skálázási törekvéseket, de lehetőséget adhat a költségek jelentős csökkentésére is.

A Rolls-Royce az új támogatási modellek megfelelő méretére is ügyel, például a robusztus help desk-szolgáltatások esetében, amelyek a sok különböző időzónában lévő üzemek számára napi 24 órás támogatást nyújtanak.

Jayasekara szerint az új infrastruktúra lefektetésére szánt költségvetések tervezése kisebb nehézséget jelent, mint annak előzetes meghatározása, hogy mennyibe fog kerülni a széles korosztályú gépek integrálása. Egy ötven éves gép integrálása egy intelligens gyárprogramba szinte biztosan többe fog kerülni, mint egy öt éves gépé.

Az intelligens gyárak olyan adatokat generálnak, amelyek önmagukban is nagy értékkel bírnak. Előfordulhat, hogy az üzemek nem rendelkeznek adatkezelési irányelvekkel, ami különösen nagy kihívást jelent a világszerte működő vállalatok számára, mivel az OEM-ek nem rendelkeznek nemzetközi szabványokkal az iránymutatáshoz. A Rolls-Royce szorosan együttműködik az OEM-ekkel a legjobb megoldások felderítéséért, azonban ott még nem tart, hogy adatrendszereit világszerte sztenderdizálja.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink