Gyártósor Így lesz tényleg biztonságosabb egy munkahely az autonóm robotokkal

Így lesz tényleg biztonságosabb egy munkahely az autonóm robotokkal

autopro.hu/P.B. | 2020.12.28 13:23

Így lesz tényleg biztonságosabb egy munkahely az autonóm robotokkal

Fotó: MiR

Az autonóm mobil robotokkal kapcsolatban általános vélekedés, hogy növelik egy munkahely biztonságát. Ahhoz azonban, hogy ez tényleg így legyen, érdemes odafigyelni néhány fontos szempontra a robotok beszerzése előtt.

Hirdetés

Az autonóm mobil robotok (AMR) egyik nagy előnye, hogy sokféle feladattal és alkalmazással lehet őket megbízni azáltal, hogy különböző fedélzeti modulokkal látjuk el őket. Egy gyár területén több AMR is összehangolt módon képes együtt dolgozni. Az ilyen robotok elvégzik az emberek helyett a nehéz fizikai munkát, a gyáron belüli szállításokat pedig költség- és helytakarékosabban oldják meg a korábbi eszközökhöz képest.

Viszont ahhoz, hogy tényleg növeljék a biztonságot az AMR-ek, alaposan meg kell nézni, milyen fizikai adottságokkal rendelkező robotot vásárolunk, milyen szabványoknak felel meg az adott robot, valamint a kezelését is meg kell tanulni.

Fontos szempontok a biztonság érdekében

A Machine Design négy szempontot gyűjtött össze, melyekre érdemes odafigyelni, mielőtt valaki autonóm mobil robotot vásárol. Az első: érdemes alaposan utánanézni annak, milyen AMR-t vesz a cég. Az ilyen robotok általában fel vannak szerelve olyan szenzorokkal és szoftverekkel, amik kizárják az ütközés lehetőségét. Ugyanakkor nem mindegy, pontosan mivel vannak felszerelve, meddig frissíthetőek ezek a szoftverek és kompatibilisek-e az adott tereppel, ahová szánják őket.

A szabványok betartása szintén egy fontos szempont. Szerencsére az AMR-ek terjedésével egyre gyakrabban frissítik az átfogó, globális szabályozásokat a robotokkal kapcsolatban, de mindenképpen érdemes a jogi környezettel tisztában lenni.

Szoros együttműködés, tanulás és oktatás

Ahhoz, hogy maximálisan ki lehessen aknázni az autonóm mobil robotokban rejlő hasznot, az üzemeltetőnek együtt kell működnie a gyártóval és az integrátorral. Nemcsak a robotok telepítésekor, hanem a későbbiekben is fontos a kommunikáció az AMR forgalmazójával, programozójával és telepítőjével is. Ez egyfajta tanulási folyamatot is jelent, az üzemeltetőnek érdemes elsajátítania az autonóm robotokkal kapcsolatos alapokat.

A tanulással meg is érkeztünk a negyedik biztonságot szolgáló szemponthoz, ez pedig a dolgozók oktatása. Mielőtt az autonóm mobil robotok munkába állnak egy gyárban vagy raktárban, az ott dolgozó embereket fel kell készíteni az AMR érkezésére. A szokásos munkavédelmi oktatás mellett ismertetni kell az alkalmazottakkal, hogy a robotok mire képesek, milyen munkát fognak végezni a cégnél.

A Machine Design szerint nagy hiba lenne a biztonsággal kapcsolatos lépéseken spórolni az AMR-ek alkalmazásakor.

Kiemelt Partnereink