Gyártósor Így fogható hadra az automata lézeres jelölés

Így fogható hadra az automata lézeres jelölés

autopro.hu/D.Á. | 2022.01.05 13:18

Így fogható hadra az automata lézeres jelölés

Fotó: Foba

Manapság a gyáripari szereplők számára egyre fontosabb az alkatrészeik nyomonkövethetősége. Legyen szó akár az autóipari, elektronikai vagy egészségügyi alkalmazásra szánt fém- és műanyagalkatrészekről, eszközökről, szerszámokról, öntőformákról, minden esetben előnyös, ha könnyen megkülönböztethetők a termékek.

A feladatot legjobb minőségben, legkevesebb idő alatt és legalacsonyabb költségek mellett a lézeres jelölés látja el. Ezt a technológiát felhasználástól függően számos másik is kiegészítheti a még nagyobb hatékonyság érdekében. Az adott automatizált gyártási eljáráshoz leginkább illeszkedő jelölési technológia megtalálása a termékek mennyiségén és anyagán, valamint a jelölendő felület méretén múlik. Számításba kell venni, hogy milyen jellegű a részben vagy teljesen automatizált folyamat: például szállítóeszközre fel- és lerakodás, áthelyezés, polcra rakodás, komissiózás, csomagolás vagy takarítás.

Természetesen a jelölés fő célja, hogy a lézeres jel pontosan a kívánt helyére kerüljön. Egy integrált kamera és egy hozzá tartozó szoftver segítségével ez minden alkalommal biztosítható, és a folyamat automatizálható. A jelölések minőségének ellenőrzése is kamerák segítségével, szoftveresen történik. A megfelelő szoftver használata drasztikusan csökkentheti az alkatrészek jelölés előtti, kézi pozícionálására fordított időt és energiát, valamint olcsóbban gyártott és üzemeltetett gépparkot eredményez.

A Foba MarkUS jelölőszoftver egyik szabadalmaztatott komponense, a Mosaic a lézer belső kameráját használva számos apró képet készít jelölés közben, majd ezeket egy nagy, tiszta képpé rakja össze, így nem szükséges előre, precízen pozícionálni a darabot a jó eredményért. Ez különösen hasznos például az orvosiműszer-gyártásban, ahol nagyon különböző anyagú, formájú, kialakítású eszközök készülnek, de az alacsony darabszámban, eltérő változatokban gyártott termékeknél is ez a helyzet. A lézeres jelölés és az automatizálás integrálásának feltétele a gördülékenyen működő kezelőfelület is. A Foba kamerás megoldása egészségügyi eszközök gyártásakor nem szorul további validálásra más szoftver által, a jelölési folyamat minden műveletét maga végzi.

Félautomata rakodás robotokkal

A fel- és lerakodás részlegesen automatizált műveletével megvalósuló jelölésre a fruitcore robotics GmbH vállalat Horst nevű robotja ad jó példát. A jelölőszoftver utasítja a robotot, hogy egy szállítókocsiról emeljen le egyszerre egy, egészségügyi eszközöket tartalmazó tálcát, majd a Horst a Foba M3000-P lézerjelölő-állomás tágas védőkamrájába helyezi azt. Itt a lézer integrált kamerája automatikusan megvizsgálja a darabot, majd precízen bepozícionálja a jelöléshez.

Horst robot rakodik a Foba jelölőgépbe

Horst robot rakodik a Foba jelölőgépbe | Fotó: Foba

Markus Vetter termékmenedzser elmondta, a jelölőszoftver felismeri az adott alkatrész kontúrját és méretét, valamint meggyőződik róla, hogy biztosan ott-e a helye a terméknek azon a munkaállomáson. Ha valamilyen hibát vesz észre, képes az érintett alkatrészeket egyenként kizárni a jelölésből. Miután a lézeres jelölés megtörtént, a munkaállomás biztonsági ajtajai kinyílnak, a robot pedig visszahelyezi az alkatrészekkel teli tálcát a szállítókocsira.

Teljesen automatizált rakodás

A jelölési folyamat teljes automatizálásához egy dokollóegység csatlakoztatása szükséges egy Foba M2000, vagy ha a gyártási mennyiség megkívánja, egy M3000 munkaállomáshoz. A szintén két méretben elérhető dokkolókat jelen esetben a svájci Wenger automatizálási vállalat gyártja WeStore típusnéven. Az egységek tökéletesen hozzákapcsolhatók a jelölőállomásokhoz, mivel kialakításban és dizájnban is igazodnak azokhoz. A dokkolók húsz-húsz, alkatrészeket tartalmazó, egyenként a gépbe táplált tálcával tölthetők meg.

A Wenger gépe tökéletesen illeszkedik a Foba M3000 munkaállomáshoz

A Wenger gépe tökéletesen illeszkedik a Foba M3000 munkaállomáshoz | Fotó: Foba

Vetter szerint ezen rendszerek előnyei, a takarékosabb és egyszerűbb üzemeltetés, mivel nem szükséges egy külső robotkart felprogramozni és működtetni a rakodáshoz. Kis szériák kezeléséhez a WeStore moduláris rendszer egy ajtón keresztül kézi rakodást is lehetővé tesz.

Magára is lehet hagyni

Elterjedt dolog házon belül fejleszteni az automata tálcarakodáshoz szükséges speciális gépeket. Ezt az utat az olyan jelölések esetében hasznos alkalmazni, amikor festéket kell eltávolítani műanyag felületekről, ezzel egy-egy szót vagy szimbólumot hátrahagyva, ami aztán háttérvilágítással ellátva tölti be funkcióját. Ilyenek megtalálhatóak például a gépjárművek és repülőgépek műszeregységeiben, kezelőszerveiben. Mivel ez a folyamat gyorsan megy végbe, nagy darabszámokkal folyik a művelet. Erre a célra a Foba egy olyan autonóm rendszert készített, amely órákon át képes operátor jelenléte nélkül képes a jelölőgépbe rakodni az alkatrészeket tálcán, majd a kész darabokat visszatenni a szállítókocsikra.

Egyedi megoldások

A jelölőrendszerek külön kialakíthatók valamennyi alkalmazásra. Ha kis mennyiségekről van szó, esetleg az alkatrészek sérülékenyek vagy különösen nehezen jelölhetők (mint például egy csontok helyreállításához szükséges csavar), nem lehetséges teljesen robottal végeztetni a munkát, de a hatékonyság növelhető. Az amerikai Centex Machining előállt egy forgó robotkarral, amellyel egy eredetileg 18 órás munkafolyamatot segített háromórásra csökkenteni.

A Centex Machining forgó robotkarja segíti az emberi munkát

A Centex Machining forgó robotkarja segíti az emberi munkát | Fotó: Foba

A lézerjelöléses munkaállomások a jól megválasztott technológiákkal kiegészítve rendkívüli mértékben kitágíthatják a gyáripari szereplők lehetőségeit termékeik megjelölésében és követésében, ezáltal értékes időt és forrásokat spórolva — írta meg az automation.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink