Gyártósor Ez a hat trend várható a gyáriparban 2021-ben

Ez a hat trend várható a gyáriparban 2021-ben

autopro.hu/P.B. | 2021.02.01 10:19

Ez a hat trend várható a gyáriparban 2021-ben

Fotó: Plasmatech

2020-ban egyértelműen a koronavírus hatásai szabták meg az iparági trendeket, és úgy fest, 2021-ben is meghatározó lesz a járvány a gyártásban is. Egyre inkább egy digitalizált világ felé mozdulunk el, ahol a termékek előállításához kevesebb emberi munkaerőre lesz szükség. Vagy legalábbis nem olyan munkaerőre, mint eddig.

Hirdetés

A Forbes összeállított egy listát arról, hogy milyen trendek határozhatják meg a gyáripart 2021-ben. A lista iparági szakemberek megkérdezésével készült, belülről ezekre a trendekre számítanak az amerikai gyáriparban.

Relokalizáció

Az első trend a relokalizáció, vagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy egyensúlyozás a lokális és globális megoldások között. A járvány hatására világszerte előfordulnak határzárak, ráadásul nem is egyidejűleg, így a hosszú ellátási láncokban zavarok keletkezhetnek, a szállítások akadozhatnak. Aki teheti, igyekszik átszervezni a termelését úgy, hogy az sokkal nagyobb mértékben támaszkodjon helyi partnerekre, alapanyagokra.

Edge programozás

Az úgynevezett edge computing esetében a fizikai gyártógépek, szenzorok közvetlenül adatfeldolgozó eszközökhöz kapcsolódnak. A gyorsaság, agilitás egyre nagyobb szerepet kap a gyártásban – például a kobotok használatával is, így fontos, hogy az adatfeldolgozás minél közelebb történjen az adatok gyűjtéséhez. Erre jó röviden az edge.

3D nyomtatás

A 3D nyomtatás, vagyis pontosabban az additív gyártás a koronavírusnak köszönhetően központba került 2020-ban. Az is megmutatkozott, hogy ez a technológia hogyan tudja áthidalni az ellátási láncokban keletkezett „lyukakat”, illetve láttuk az orvosi eszközök gyártásakor, hogy mennyi mindenre alkalmas lehet. Szakértők szerint 2021-ben is fontos téma lesz a gyáriparban a 3D nyomtatás.

Az IT infrastruktúra fejlesztése

Ez világszinten egyértelműen az egyik legnagyobb kihívássá vált a járvány következtében, és nem csak a gyáriparban. A témánál maradva viszont azt kell kiemelni, hogy az Ipar 4.0 vívmányainak egyre szélesebb körű használata megmutatta, mennyire fontos az informatikai rendszerek stabilitása, megbízható működése.

Emberközpontú mesterséges intelligencia

Szintén a koronavírus-járvány emelte központi témává ezt a területet. Bármeddig is maradjon még velünk a vírus, az biztos, hogy a társadalmi távolságtartás ebben az évben is meghatározó szerepet tölt majd be az életünkben, így a gyártásban is. Ahhoz, hogy a gyártósorok mellett, vagy éppen az üzemek más területén ne kerüljenek egymáshoz túl közel a dolgozók, továbbra is szükség lesz a mesterséges intelligencia által lehetséges távoli munkavégzési megoldásokra.

Az IIoT fejlesztése

A fenti trendek alapján nem meglepő, hogy a hatodik pont az IIoT (az ipari dolgok internete) területére való befektetés. A Forbes szerint az IIoT piaca 2020-ban 77,3 milliárd dolláros volt, szakértők szerint a terület 2025-re 110,6 milliárd dollárra rúghat. Szintén a cikk szerint a gyártók 73 százaléka tervezi, hogy 2021-ben befektet az IIoT-vel kapcsolatos fejlesztésekbe.

Kiemelt Partnereink