Gyártósor Európai együttműködés hozhat áttörést a 3D nyomtatásban

Európai együttműködés hozhat áttörést a 3D nyomtatásban

autopro.hu/Sz.K. | 2023.12.18 04:20

Európai együttműködés hozhat áttörést a 3D nyomtatásban

A kép illusztráció. | Fotó: NUST MISIS

A berlini székhelyű Quantica, az átalakító NovoJet OPEN rendszer megalkotója együttműködött a Károly Egyetem spin-off vállalatával, az Additive Appearance-szel. Az együttműködéssel kifejlesztett szoftver a többanyagos 3D nyomtatás kihívására válaszol.

Az együttműködés azért jön létre, hogy a MultiSlice szoftver megoldja a többanyagos nyomtatás nehézségeit. Ez egy kritikus szempont, amikor olyan alkalmazásra tervezünk, amelynek különleges tulajdonságokkal kapcsolatos követelményei vannak. A nyomtatáshoz szükséges 3D modellek megbízható szimulációját kínáló szoftver egyszerű utat biztosít a több anyagból készült végtermékek pontos gyártásához a NovoJet OPEN készülékkel.

A MultiSlice nevű építéskezelő és szeletelő szoftver a NovoJet OPEN nyomtatási rendszerrel kombinálva lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan tárgyakat állítsanak elő, amelyek túlmutatnak a puszta alakutánzáson - beleértve a megjelenés és a funkció másolását is. A szimulációkban rejlő lehetőségeket kihasználva és a Károly Egyetem Matematikai és Fizikai Karának számítógépes grafikai kutatóinak különleges szakértelmére támaszkodva a szoftver fejlett algoritmusokat használ a 3D modell megjelenésének nagy pontosságú előrejelzésére.

Közel a megjelenés

A MultiSlice a 2024 első negyedévében megjelenő első NovoJet OPEN rendszerekkel kerül bevezetésre. A két csapat azt tervezi, hogy a technológiát több iterációban fejlesztik tovább a fizikai tulajdonságok voxel-szintű szabályozásának különböző fejlettségi szintjei felé. Ezek közé tartoznak majd a mechanikai tulajdonságok, például a rugalmasság és a vezetőképesség, valamint a megjelenési tulajdonságok, például a szín, és az ezek közötti átmenet képessége.

„Az összefogással célunk a 3D anyagsugárzásban rejlő lehetőségek újraértelmezése. Ezt egy olyan környezetben tesszük, ahol a funkcionális, több anyagból álló 3D nyomtatásnak nincs megfelelő szoftvere. Izgatottan dolgozunk együtt egy olyan csapattal, amely a komplex szoftverek fejlesztésének modern megközelítéseit használja ki. Közös célunk, hogy kihasználjuk ezeket az előrelépéseket, és a funkcionális, több anyagból álló 3D nyomtatást elérhetőbbé, hatékonyabbá és alkalmazkodóbbá tegyük” - mondta Grace Chang, a Quantica termékmenedzsment vezetője, aki több éves tapasztalattal rendelkezik a HP és a Stratasys additív gyártási óriáscégeknél.

A 3D nyomtatókat is eléri a gépi tanulás

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket és az ennek alapjául szolgáló technológiát - a differenciálható programozást - kihasználva az Additive Appearance csapata újszerű megközelítéseket hozott létre a nyomtatási ipar régi problémáira. Többéves tudományos kutatást követően több tudományos cikket publikáltak rangos folyóiratokban. Az egyik publikáció egy neurális hálózat segítségével közelítő, de gyorsabb nyomtatási előnézetet mutat be. Egyidejű munkában egy differenciálható programozáson alapuló felezőmetszési módszert írnak le.

„A 3D nyomtatás egyre több nyomtatófejre irányuló trendje miatt a meglévő szoftverek kezdik korlátozni a hardverben rejlő lehetőségeket. Egyre nehezebbé válik az a probléma, hogy melyik anyagot melyik voxelbe tegyük. Ezért van szükség egy radikálisan új, élvonalbeli kutatáson és modern szoftvertechnológiákon - például differenciálható számításon és gépi tanuláson - alapuló megközelítésre, amely a jövő nyomtatóit vezérli. Mindketten osztozunk ebben a felismerésben, és a szoftver és a hardver olyan szinergiáját szeretnénk létrehozni, amely számos új lehetőséget nyit meg az anyagsugaras nyomtatás területén” - mondta Dr. Tobias Rittig, az Additive Appearance technológiai igazgatója.

A Quantica 2023 elején sikeresen biztosított 14 millió eurós A-sorozatú finanszírozást, és stratégiai nyomófej-partnerséget kötött az iparági vezető Xaarral - írja a VoxelMatters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink