Gyártósor „Az a cél, hogy mindenki épségben térjen haza az Audiból”

„Az a cél, hogy mindenki épségben térjen haza az Audiból”

Pardavi Mariann | 2019.04.05 05:00

„Az a cél, hogy mindenki épségben térjen haza az Audiból”

A gépek automatizálása vagy a robotok egyre gyakoribb feltűnése nemcsak a gyártást állítja új helyzetek elé, hanem a gyárak munkavédelemért felelős szakembereit is. Gyakorlatilag balesetmentesen zajlik a munka a győri Audiban. Éppen ezért a munkavédelemért felelős osztály vezetőjét, Oliver Jablonskit (a fotón jobbra) arra kértük, számoljon be azokról a jó gyakorlatokról, amik segítettek az eredmények elérésében.

– Szakértői szemmel hova sorolja a járműgyártást? Mennyire számít veszélyes terepnek munkavédelmi oldalról?
– Az Audi Hungariának már több mint 25 éves tapasztalata van a motorgyártásban, illetve több mint 20 éves tapasztalata a járműgyártásban. A gyártás során nagy figyelmet fordítunk a szabványosított folyamatokra. A munkavédelem számára pontosan ezek a folyamatok és tevékenységi profilok jelentenek előnyt. Tavaly 1,5 baleset történt 1 millió munkaórára kivetítve, és ezzel a többi vállalathoz képest nagyon jó szinten vagyunk.

– Számos munkavédelmi előírás van, ami bizonyos körülmények között némi kényelmetlenséggel jár a munkavállalóra nézve. Például nyáron zárt munkavédelmi cipő. Mivel "baj mindig csak másokat ér", így vannak, akik hajlamosak elbliccelni az előírások betartását. Hogyan ellenőrzi vagy mivel ösztönzi az Audi Hungaria a munkavállalóit arra, hogy betartsa a szabályokat?
– A munkavédelemben létezik az úgynevezett TOP-elv. Műszaki intézkedések elsőbbséget élveznek a szervezeti és személyes intézkedésekkel szemben. Ez azt jelenti, hogy az egyéni védőeszközök használata az utolsó eszköz a munkatársak védelmére. Ön példaként említi a biztonsági cipő viselését, ami további terhet jelent a munkatársak számára, különösen nyáron. Mi az Audi Hungariánál munkatársaink számára a legjobb és legkényelmesebb védőeszközöket biztosítjuk. Különösen a biztonsági cipők területén van nagyon széles kínálatunk, beleértve a biztonsági szandálokat is, amelyek viselése nyáron kellemesebb, mint a zárt cipők. Hölgyek számára külön modellek érhetők el, amelyeket a női láb anatómiájára terveztek. Hogy milyen módon motiváljuk munkavállalóinkat a szabályok betartására? A személyes védőeszközök esetében nagy figyelmet fordítunk például a kényelmes viseletre, hogy ezáltal növelje a munkavállalók elfogadását. Így a munkatársak belátják, hogy ezek az előírások az egészségük védelmét szolgálják. A munkavédelmi szabályok betartásának ellenőrzése nemcsak a munkabiztonság feladata, hanem minden vezetőé, és minden egyes munkavállalóé is.

– Mi a tapasztalat? Mennyire mérik fel a munkavállalók azt, hogy a szabályok betartása nem szükséges rossz, hanem a saját érdekük?
– A vállalatnál már a szakmunkástanulók esetében a pozitív befolyásolásra törekszünk. A munkabiztonság igenis fontos a munka folyamán. A különböző területek felettesei is részesülnek munkavédelmi képzésekben, azzal a céllal, hogy szenzibilizálják őket, és hogy odafigyeljenek az előírások betartására. A vállalatnál a munkabiztonságért azért is felel mindenki, hogy szabadideje eltöltésére minden munkatárs épségben térjen haza a családjához. A vállalatnál ezt a biztonsági kultúrát közvetítjük mindenkinek.

– Mi a protokoll? Milyen rendszeresen tartanak munkavédelmi előadásokat?
– Első lépésként az új munkatársak beállítási programjába integráltuk a munkavédelmi oktatást. A termelésben dolgozó munkatársak minimum havonta egyszer kapnak információt a főnöküktől a munkabiztonság kapcsán. A témákat a mi szakterületünkön állítjuk össze, majd a területi vezetők rendelkezésére bocsátjuk. Így a munkatársak nem csak évi egy-két alkalommal kapnak munkabiztonsággal kapcsolatos információkat, hanem évente tizenkétszer. A vezetők munkavédelmi betanítását és oktatását magunk végezzük és három munkavédelmi témájú tréninget is tartunk számukra. Fontos a vezetők és műszakvezetők folyamatos képzése, hogy szakszerűen tudják továbbadni ezt a tudást a csapatuk felé. Ezen kívül a munkatársak az ötletbörze-rendszerben is különböző megvalósítandó ötleteket nyújthatnak be. Ezeket az ötleteket jutalmazzák is, ezzel is motivációt adva, hogy nyitott szemmel járjanak és figyeljenek oda a munkabiztonságra.

– Jellemző, hogy a dolgozók jeleznek kifogásolható helyzeteket, amikre munkavédelmi megoldást kell találni?
– A munkatársaink aktívan érintettek a munkavédelemben. Ezért is vezettük be többek között a munkavédelem témakörében az ötletbörze akciót. Így a munkatársakat is motiváljuk a hibák felismerésére és jelentésére. Ezen kívül további kommunikációs csatornákat is alkalmazunk, mint például a saját intranet oldalunk, plakátok és hírlevelek. De a legfontosabb kommunikációs csatorna a közvetlen kapcsolat a vezetőkhöz. Vannak munkavédelmi képviselők, munkavédelmi koordinátorok és helyi biztonsági megbízottak, akik a munkakörük mellett kiemelten ügyelnek a szakterületükön a munkavédelemre.

– Pár évvel ezelőtt egy speciális rendszert vezettek be azon a területen, ahol nagy a targoncaforgalom. Ha targonca jelenik meg azon a területen, villogó jelzés mutatja a dolgozóknak, hogy fokozottan figyeljenek a biztonságra. Mik ezzel kapcsolatban a tapasztalatok?
– Az elektromos targoncák nagyon halkan közlekednek a termelési területen, ezáltal nehéz észrevenni azokat. Ha például valaki takarásból lép az útra, a targonca vezetőjének esélye sincs elkerülni őt. Ezért alkalmazunk egy olyan kék nyilat, ami a targonca előtt feltűnik, ha az hátrafelé megy. A gyalogos ugyan a takarás miatt nem látja a targoncát, viszont a nyilat egyből felismeri a padlón. Bizonyos területeken – például kereszteződéseknél – azért tűnik fel a targonca piktogrammja a padlón, hogy felhívja a munkatársak figyelmét a targoncaközlekedésre. Ez már működik a gyakorlatban is, és egyre több termelési területen fogják alkalmazni.

– Számos innováció megjelent az utóbbi években, ami a munkatársak egészségét védi. Ilyen például a teflonkesztyű vagy a szék nélküli szék a termelőterületeken. Milyen hasonló eszközök vannak, amik a dolgozók egészségét védik?
– A felsorolt eszközökön kívül természetesen tovább keressük azokat a lehetőségeket, amelyek megkönnyítik a munkatársak számára a mindennapi munkát. Jelenleg több eszköz tesztelése is zajlik, mint például a Laevo, ami a hajlás miatt kialakuló derékpanaszok csökkentésére szolgáló eszköz, illetve az IronHand, ami a kezek erőkifejtését csökkentő kesztyű. A tesztek célja, hogy üzemi körülmények között használva meggyőződhessünk ezek hatásairól. Célunk, hogy olyan körülményeket teremtsünk munkatársaink számára, amelyek megkönnyítik a hosszú távú egészséges munkavégzést, mindezek mellett pedig nem akadályozzák a munkatársakat a munkájuk során szükséges szabad mozgásban. Amit azonban még hangsúlyoznunk kell, hogy elsősorban nem innovatív tárgyi eszközök bevezetésétől várjuk a dolgozók egészségének a védelmét, hanem a vállalati egészségmanagement, munkabiztonság, ipari mérnökség és a termelőterületek konstruktív együttműködésétől. Rendszeresen felmérjük az egészségügyi kockázati tényezőket – fizikai, kémiai, biológiai és ergonómiai értelemben –, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek minimalizálhatóak legyenek. Mindig olyan megoldásokat javaslunk, ami a munkatársak számára jobb munkakörülményeket, kisebb megterhelést, egészségesebb munkavégzést eredményeznek. Az egészség védelme számunkra így teljes.

– Milyen munkavédelmi megoldást emelne ki, aminek megvalósítására büszke az audis munkavédelmi osztály?
– Csak szerényen mondhatom, hogy nehéz egy dolgot kiemelnem. Különösen büszkék lehetünk arra, hogy kifejlesztettünk egy szoftvert a jogilag előírt kockázatértékelések összeállításához és az ellenőrzések nyomon követéséhez, amely eddig ebben a formában nem létezett a magyar piacon. De ez egy példa a sok közül, a lista pedig hosszú. Létezik az AUDI AG márkacsoportjában egy úgynevezett megelőzési díj, ahol a megelőzésre irányuló ötleteket díjazzák az Audi márka összes telephelyén. Tavaly ezt a díjat az Audi Hungaria karosszériagyára nyerte a folyamat kategóriában egy olyan segédeszközzel, amit robotok alkalmaznak műanyagcsövek vágásánál, és ami által megelőzhetők a vágási sérülések. Ezt az eszközt egyszerű előállítani, és a világ összes gyárában tudják használni.

– Megosztják a VW leányvállalatai egymással a jó gyakorlatokat munkavédelem terén?
– Igen, kölcsönös tudásátadással veszünk részt az Audi telephelyek közötti együttműködésben. Így például a járműösszeszerelés témakörén belül a győri munkatársak egyeztetnek a mexikói kollégákkal a munkabiztonságról.

– Egyre több folyamatot automatizál a vállalat. Ez munkavédelmi szempontból előnyös, vagy inkább több feladattal jár?
– Ez egyértelműen több feladatot jelent, de ez az előnyünkre is válhat. A berendezéseket, gépeket munkabiztonság szempontjából is felül kell vizsgálni. Ez gyakran kihívás számunkra, de ha egy rendszer hibátlanul és üzembiztosan működik, akkor mondhatjuk, hogy a balesetek száma csökkenni fog. Gondoljunk csak arra, hogy egy vezető nélküli szállító rendszer a nyolcadik órában is ugyan olyan jól működik, mint az első órában, mert ezt nem egy ember irányítja, aki elfáradhat, és így csökkenhet a figyelme.

– A robotok megjelenése is fokozott munkavédelmi szabályokat von magával. Milyen fő szempontokra kell figyelni a robotokkal történő munkavégzés esetén?
– A robotok, amelyek mechanikai védelem nélkül és közvetlenül a munkatársak mellett dolgoznak, úgy vannak felépítve, hogy azok ütközés esetén nem okoznak súlyos sérüléseket. A nehezebb feladatokat átveszik, ezáltal könnyebb lesz a munkavégzés. Ez a jövő.

Kiemelt Partnereink