Gyártósor A rugalmas ellátási láncokban rejlik a jövő?

A rugalmas ellátási láncokban rejlik a jövő?

autopro.hu/P.B. | 2022.01.30 16:20

A rugalmas ellátási láncokban rejlik a jövő?

Fotó: Twitter/SCMR

A KPMG friss felmérése szerint a gyártással foglalkozó vállalatok vezetői egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a cégük ellátási láncának rugalmasságára és ellenálló képességére, sőt, a környezetvédelmi szempontokat is jobban figyelembe veszik.

A KPMG Global Manufacturing Prospects 2022 című jelentése szerint a feldolgozóipari cégvezetők egyre inkább az intelligens megoldásokra és az úgynevezett ESG-célokra összpontosítanak az ellátási láncokkal kapcsolatban – így biztosítva azok rugalmasságát és ellenálló képességét.

A kutatásban 150 cégvezetőt kérdeztek meg Európában, Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, valamint Észak-Amerikában. A jelentés szerint két fő tanulságot vontak le a vezérigazgatók a koronavírus-járványból: a rugalmas ellátási lánc rendkívül fontos, valamint az új technológiákba való befektetés szükségessége erősíti az ellenálló képességet.

Jobban fel kell készülni

A KPMG felmérésében a vezérigazgatók 68 százaléka úgy nyilatkozott, hogy gondoskodni fog az ellátási láncuk ellenálló képességéről a következő nagy globális zavarra való felkészülés során. A válaszadók 77 százaléka egyetértett abban, hogy a járvány kezdete óta „erősebb érzelmi kapcsolatot érzett cégük céljával”.

67 százalék felelte azt, hogy vállalatának fő célja az értékteremtés a részvényesek számára, míg a válaszadók 92 százaléka azt mondta, hogy az ügyfélkapcsolatokra a legnagyobb hatást a „céltudat közvetítése” tette.

A környezetvédelem előtérbe került

A válaszolók 31 százalék úgy nyilatkozott, hogy az ESG (mozaikszó az angol Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalatvezetés) kifejezésekből) javítja a pénzügyi teljesítményt, miközben 54 százalékuk azt állította, hogy az ESG hatása semleges.

A vezetők 71 százaléka elismeri, hogy a világjárvány okozta vagy felerősített globális kihívások - mint például a jövedelmi egyenlőség és az éghajlatváltozás - jelentik a legnagyobb veszélyt a hosszú távú növekedésre – írja a Manufacturing.

Kihívások

„A rugalmasság iránti igény arra kényszeríti a vállalatokat, hogy agilisabbak legyenek, és gyorsabban hozzanak jobb döntéseket” – mondta Grant McDonald, a KPMG International légiközlekedési és védelmi részlegének globális ágazati vezetője. „A digitalizáció ehhez döntő mértékben hozzájárul” – tette hozzá.

A gyártóknak tehát egy kettős átalakulást kell végrehajtaniuk: egyrészt digitalizálniuk kell, másrészt a folyamataikat környezetbaráttá kell tenniük. A KPMG szakértői szerint a két hatás egymást erősíti, így akik kellő bátorsággal vetik bele magukat az innovációba, azok jól járhatnak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink