Gyártósor A gyártás többet nyerhet az 5G-vel, mint gondolnánk

A gyártás többet nyerhet az 5G-vel, mint gondolnánk

autopro.hu/D.Á. | 2020.08.12 06:17

A gyártás többet nyerhet az 5G-vel, mint gondolnánk

Fotó: Renault Media

Szakértők szerint kizárólag a fogyasztói piacból származó bevételekre nem elég alapozni, ha a költséges hálózatok kiépítéséről van szó, így a szolgáltatók elkezdték feltérképezni a vállalati szektort. A vállalatok az egyéni felhasználókkal ellentétben az 5G nagy sebessége helyett az általa nyújtott stabilitásban, biztonságban és hatékonyságban érdekeltek.

Hirdetés

A hálózatban rejlő érték

A KPMG kutatása szerint a gyáripar fogja elsőként jelentős mértékben használni az 5G technológiát: egy átlagos vállalat éves árbevételének 5 százalékát elérő értékteremtés lehetséges, amely világszinten 4,3 milliárd dollárt jelent a vizsgált hét évre vetítve.

Az 5G szerepe a gyártástechnológiában

A KPMG számításai szerint az 5G által dinamikusabb, önállóbb, gyorsabb gyártási folyamatok érhetőek el. Az új technológiát használó gépek szenzoriak segítségével önmaguk automatikus frissítését, beállítását is hatékonyabban végzik majd, illetve kevesebb utómunkát igénylő termékeket fognak gyártani.

A mesterséges intelligenciával, felhőalapú adatáramlással, nagy sávszélességgel, hálózatra kapcsolt gépekkel, kiterjesztett valósággal dolgozókkal és a teljes termelési lánc átfogó felügyeletével jelentős változásokat hozhat az 5G.

Stephen Cooper, a KPMG UK Ipari gyártásért felelős vezetője elmondta, az 5G és az Ipar 4.0 forradalmasíthatja a gyártási folyamatokat, az átálláshoz pedig szükség van a vezető nagyvállalatokra, ugyanis nekik kell elindulniuk a fejlődés útján, hogy hosszú távon kihasználhatóak legyenek a technológia nyújtotta előnyök – számolt be a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink