Gyártósor Tudja, hogy mi a Gemba Engineering és miért jó a cégének?

Tudja, hogy mi a Gemba Engineering és miért jó a cégének?

autopro.hu | 2019.05.17 12:00

Tudja, hogy mi a Gemba Engineering és miért jó a cégének?

A modern ipari trendek a termékek korlátlan reprodukciójának ígéretét szeretnék valóra váltani az ember nélkül működő automatizált gyárakkal. Ez azonban a gyorsan változó piaci környezetben, valamint a számos kapcsolódási ponttal és hatalmas adatmennyiséggel rendelkező folyamatokban egyre nehézkesebbé válik. Számos, a gyártás teljes automatizálására tett próbálkozás végződik azzal a keserű beismeréssel, hogy az ember esszenciális része az előállító folyamatoknak, és nem lehet abból végérvényesen száműzni.

Hirdetés

A javak előállítása és az azokat vezérlő folyamatok sokáig nem keltették fel a tudósok figyelmét, kialakításuk a vezetők egyéni képességeire volt bízva. A XX. század világháborúi azonban rámutattak arra, hogy a küzdelmet nem a fronton harcoló katonák, hanem a gazdaság teljesítőképessége dönti el, fókuszában a hadiiparral.

Ennek tanulságaként, a fejlett országok támogatásával megkezdődött az üzemi folyamatok tanulmányozása gazdasági és természettudományos területeken elismert szakemberek bevonásával. A tanulmányok és elemzések eredményeképpen kialakult egy olyan új módszer, vagy inkább módszerek, eszközök és folyamatok összessége, amelynek elsöprő hatékonyságát a tradicionális cégvezetéssel szemben először a japánok, és a japán autóipar zászlóshajójának számító Toyota mutatta meg.

A XX. század elején Henry Ford által létrehozott új világrend, ami a képzetlen és olcsó tömegek alkalmazásán alapult, már nem volt képes egy ilyen tudományos, filozófiai alapokon nyugvó, finomhangolt folyamatokat működtető, számtalan eszközt felsorakoztató cég működtetésére. Magasan képzett szakemberekre volt szükség, akik birtokában voltak ennek az új tudásnak, amit Gemba Engineeringnek hívunk.

Mi a Gemba Engineering?

Gemba Engineering (GE) a japán Monozukuri elven alapszik. Ennek, illetve nemzete találékonyságának köszönheti Japán azt a gazdasági csodát, amit a II. világháború után sikerült elérnie.

Ez a filozófia a gyártás legfontosabb elemére, az emberre koncentrál, aki kommunikálni, tanulni, gondolkodni és jobbítani képes. Az ember a megfelelő tudással és eszközökkel felvértezve nélkülözhetetlen katalizátora a hosszútávúan fenntartható folyamatos fejlődésnek és garanciája a cég fennmaradásának.

A japán cégek teljesítménye és eredményei azóta is inspirálják és gazdagítják a nyugati világ üzemgazdaságtan tudományát, kezdve a logisztika területétől (Just in Time), a gyártáson át (Kaizen elv és a folyamatfejlesztés gyakori, apró fejlesztések által), a szervezeti felépítésig (munkavégzés autonóm csoportokban az úgynevezett Hancho vezetésével).

Kik a Gemba Mérnökök?

A Gemba Mérnökök (Gemba Engineers) azok a szakmájuk elitjének számító vezetők, folyamatfejlesztő mérnökök és vállalkozók, akik idejük nagy részét az értékadó folyamatok tökéletesítésének szentelik, a problémák és a pazarlások módszeres megszüntetésével garantálva a magas minőséget és a versenyképes árat. Felügyelik a standardok betartását, tudásukat továbbadva fejlesztik a dolgozók problémamegoldó képességét, segítik és motiválják őket saját munkájuk jobbításában.

A keleti kultúrában senseiként emlegetett Gemba mérnökök tapasztalt és magasan képzett szakemberek. Személyüket a tudásukkal kiérdemelt megkérdőjelezhetetlen tisztelet övezi. Megszervezik a folyamatok jobbítása érdekében tett aktivitásokat (Kaizen), kiválasztják és bevezetik azokat a cég céljaihoz és adottságaihoz illeszkedő vizuális menedzsment eszközöket, amelyek a legjobban segítik a problémák transzparenssé tételét és megoldását.

Mi a Gemba Engineering Toolbox?

A Gemba Engineering Toolbox (GE Toolbox) olyan széles termékpalettájú gyártó, amely a folyamatfejlesztő szakemberek és Kaizen Teamek számára minden szükséges segédeszközt biztosít a workshopokhoz és az üzemfejlesztéshez.

A portfólióban megtalálhatóak az 5S szabvány által megkövetelt eszközök, a vizuális menedzsmentet támogató termékek és az irodai kiegészítők is. A legkiválóbb nemzetközi Gemba mérnökökből álló csapat a vevőkkel közösen, jelenleg is dolgozik a legújabb fejlesztéseken. A Gemba Engineering Toolbox termékeivel segítünk megelőzni a legnagyobb erőforráspazarlást, a dolgozók tudásának pazarlását.

A folyamatok a Gemba Engineering Toolbox eszközeivel válnak transzparenssé, és így továbbfejleszthetővé, tökéletesíthetővé, ez pedig további versenyelőnyt jelent a globális piacokon.

Kovács László
Lean Coach, a GE Toolbox (Shanghai) ügyvezetője

www.getoolbox.com

Kiemelt Partnereink