Gyártósor Tóth József: forradalmi változások előtt állnak az autóipari gyártósorok

Tóth József: forradalmi változások előtt állnak az autóipari gyártósorok

Pardavi Mariann | 2016.06.20 09:38

Tóth József: forradalmi változások előtt állnak az autóipari gyártósorok

A Hepenix Kft. üzletfejlesztési igazgatója szerint robbanásszerű a fejlődés, a most következő időszak arról szól, hogy minden berendezés, gyártóegység smarttá, okossá válik.

Hirdetés

A Hepenix Kft. 1991 óta megoldásszállítóként, rendszerintegrátorként, mérnökirodaként, egyedi célgépgyártóként és szakértő tanácsadó cégként bizonyít az autóiparban, a magasan képzett munkatársak szakértelmével a nukleáris és a fogyasztói ipar is gazdagodik. Tóth József elmondta, a vállalat megalapításakor a tulajdonosok – akik akkor a BME Gépszerkezettani Intézetének oktatói voltak – azt a célt tűzték ki, hogy magasan képzett, kreatív és szakértő mérnöki tudásbázisunkra építve, az ipar egyedi igényeire rugalmas és innovatív szolgáltatásokkal szállítsanak felsőfokú megoldásokat.

– Fő tevékenységi területeinkké az egyedi, automatizált gyártóeszközök, célgépek tervezése, gyártása, beüzemelése és karbantartása, valamint műszaki és mérnöki szolgáltatások szállítása vált. Mindennapi munkánk során folyamatosan szem előtt tartjuk a minőségpolitikánkban meghatározott céljainkat: cégünk termékeit a legkiválóbb minőségben állítjuk elő, új know-how-k előállításán keresztül érjük el partnereink megelégedettségét. Szolgáltatásainkkal nemcsak a hazai piacon váltunk ismertté, hanem külföldön is. Úgy gondolom, a cégünk a jövőben a kutatás-fejlesztési területre fog még inkább koncentrálni.

Tóth József úgy véli, már érezhető az Ipar 4.0. előszele Magyarországon. Igaz, hozzátette, nem egyszerű megfogalmazni az új ipari forradalom megjelenési formáit, de már most akadnak olyan látható, kézzelfogható megoldások, amiket a Hepenix szállított le.

– Egy termelőrendszer Ipar 4.0-s megoldásokkal a tervezhetőségről, a rugalmasságról, a monitorozhatóságról és a magasfokú intelligenciáról szól. Robbanásszerű a fejlődés, a most következő időszak arról szól, hogy minden berendezés, gyártóegység smarttá, okossá válik. Forradalmi változás van jelenleg is kialakulóban az autóipari gyártósorokon. Érdemes azonban hozzátenni azt is, nem minden újdonság kapcsolódik az Ipar 4.0-hoz, vannak olyan nagyratörő elképzelések is, melyek nem egymással való kommunikáló berendezéseken alapulnak. Jó példa erre a Honda kísérleti gyártósora, amit sokkal inkább úszó szigetként lehet körülírni.

Hozzátette azt is, hogy az oktatásnak nagy szerep jut abban, hogy a mérnökhallgatókat felkészítse az Ipar 4.0-val járó kihívásokra, hogy képesek legyenek megoldásokat adni az új problémákra. Ezt a témát érintette Tóth József előadása az Ipar Napjai Mach-Tech kiállításon. A tényleges példákkal megtűzdelt prezentáció arra világított rá, milyen fontos szerepe van a mérnökök folyamatos képzésének, látókörük bővítésének az állandóan fejlődő ipari környezetben. A Hepenix egyébként már második éve áll a kiállítással egy időben és helyen megrendezendő Techtogether mérnökhallgatói csapatverseny mögé.

– Hiszünk abban, hogy az evidenciákat ki kell mondani, és evidens, hogy minden siker mögött emberi tényező áll. Ezért is fontos számunkra a Techtogether, ahol fiatal, tehetséges mérnökök mutathatják meg tudásukat. Számunkra a verseny szellemisége fontos.

Kiemelt Partnereink