Gyártósor Robotinvázió kapujában állunk

Robotinvázió kapujában állunk

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.02.24 06:53

Robotinvázió kapujában állunk

Előrejelzések szerint a piac figyelemreméltó bővülése miatt hamarosan nem csak az autó- és elektronikai iparban lesz általános a robotok alkalmazása.

Hirdetés

Bármelyik iparág megirigyelhetné az értékesítések évi 15 százalékos emelkedését, melyet 2018-ig az ipari robotok piacán jósolnak, bár a forgalom bő kétharmada néhány év múlva mindössze öt országban koncentrálódik majd: Kínában, Japánban, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Németországban, írja az autogyar.hu.

A robotika piacán tapasztalható növekedés egyik fő motorja Kína: az ázsiai országban csak tavaly 56 százalékkal emelkedtek a robotok eladásai, ám a tízezer feldolgozóipari munkásra vetített robotszám terén van még mit behoznia az országnak. Míg az ipari robotsűrűség az éllovas Dél-Koreában 478 darab/10 ezer munkás, addig Kínában ugyanez az érték mindössze 36. A lemaradás behozásához nyújthat segítséget a helyi kormányzat „China Manufacturing 2025” nevű fejlesztési terve. Kiemelendő, hogy a helyi kereslet kielégítésébe egyre nagyobb számban csatlakoznak a hazai robotgyártók is.

Az eladások további bővülésére lehet számítani az USÁ-ban és Németországban is. Utóbbiban a folyamatos autóipari beruházások adják az alapját a humán munkaerőt helyettesíteni képes gépek keresletének. A teljes piacot tekintve az értékesített berendezések 64 százaléka az autóiparban, illetve az elektronikai iparban állt szolgálatba. Szakértők az arány csökkenését, és a robotok más területeken való alkalmazásának elterjedését vetítik előre: ilyen lehet a fémmegmunkálás, a műanyag-, az élelmiszer- és a csomagolóipar is.

Kiemelt Partnereink