Gyártósor Ha a gyártó digitalizál, a beszállítóinak is igazodni kell

Ha a gyártó digitalizál, a beszállítóinak is igazodni kell

Kuthi Áron | 2018.12.04 05:00

Ha a gyártó digitalizál, a beszállítóinak is igazodni kell

Az intelligens vállalatot már nem a megérzések, a megszokások vezérlik, hanem a valós idejű adatok. Ám szerencsére ma minden cég előtt nyitva áll a lehetőség, hogy a szükséges befektetés által a jelenbe ugorjon, és felkészüljön a jövőre. Az SAP amellett kötelezte el magát, hogy a legmodernebb informatikai megoldásokkal a lehető leghatékonyabbá tegye a termelő vállalatokat. Giber Dávid, az SAP Hungary Kft. szektorvezetője szerint először jól belátható, limitált nagyságrendű digitális pilot-projektet érdemes indítani, hogy az példaként szolgálhasson az egész szervezet számára.

Hirdetés

– Mennyire látja az SAP a hazai kkv-knál azt a fajta komoly elhatározást, hogy egyszer és mindenkorra elköteleződnek az automatizálás mellett?
Egyre több kisvállalkozás dönt a digitalizáció mellett. A meglátásom szerint a külföldi tulajdonú vállalatoknál sem azért kezdett el terjedni az intelligens technológiák használata, mert kitalálták, a következő naptól modernek lesznek, hanem mert a piaci ügyféligények annyira megváltoztak, hogy az üzletmenetet ennek megfelelően kellett átalakítani. Ha egy autóipari gyártó digitalizál, a beszállítóinak is előbb-utóbb ehhez kell igazodnia. Ezt a transzformációs időt éljük, ám a versenyképességet nem segíti, ha ez az időtartam túlságosan elnyúlik.

– Mire van többször szükség: tűzoltásra vagy stratégiai tervezésre? Nem mindegy, hogy az autóipari beszállító hogyan tekint a változásra, a változtatás szükségességére.
Ha van alapos tervezés, tűzoltásra nincs szükség később. Fontos az ismeretátadás, az SAP például számos rendezvényen mutatja meg, hogy a nemzetközi legjobb gyakorlatok szerint miként érdemes a gyártási, üzleti folyamatokat automatizálni.

– Németország mindig példa, ha ipari digitalizálásról van szó. Hogy digitalizálnak a tőlünk nyugatabbra működő vállalatok?
A megfelelő forrásokkal a fejlesztések gördülékenyebben mennek végbe, de az a fajta beállítottság is szélesebb körben elterjedt, hogy vissza kell forgatni a pénzt a vállalkozásba, fejleszteni kell, mert így lehet a fejlődést fenntartani. A trendeket érdemes szem előtt tartani: a gépi tanulás, mesterséges intelligencia, a dolgok internete mind-mind olyan kérdések, amelyekkel előbb-utóbb foglalkozni kell. Ezek alapja, így az első lépés a valósidejűség: ma már minden termelő cég számára nyitva áll a lehetőség, hogy folyamatait valós időben kövesse, optimalizálja, az adatokból következtetéseket vonjon le, cselekedjen. A digitális transzformációval, a legújabb technológiák okos használatával jövőállóvá, mi úgy nevezzük, intelligens vállalattá lehet válni.

– Látható az attól való félelem vezetői szinteken, hogy ha mindent az adat vezérel, minden az informatikusok, üzemmérnökök kezében összpontosul, akkor nem lesz szükség offline vezetői döntésekre?
Nem látok ilyet jelenséget. Jó vezetőkre ugyanis mind nagyobb számban van szükség. Az informatikai rendszerek abban segítenek, hogy megkönnyítik a vezető döntéshozatalt. Így a mindennapokban például nem a megérzésekre, megszokásokra, hanem a valós időben rendelkezésre álló adatokra lehet támaszkodni. Modellezni lehet az egyes döntések következményeit. Így a vezető munkatársai is a nagyobb hozzáadott értékű feladatokra összpontosíthatnak.

– Mivel lehet gyorsan nagy hatású eredményt elérni a termelés optimalizálásában?
Sokszor a termelés olyan szintű átalakítását, olyan mértékű folyamat-újragondolást igényel az automatizálás, hogy a termelés egyszerűen leállna, ha mindent egyszerre érne a technológiai váltás. Ezért mindig olyan részterületek azonosításában segítünk, melynek modernizálása kis befektetést igényel, viszont nagy haszonnal jár, és példaként szolgál a többi egység számára. Például egy általunk átvilágított cégnél a targoncák útvonalának áttervezése hozzájárult a munkaerőhiány kezeléséhez: ugyanannyi munkatárs is képes megoldani a megnövekedett forgalom jelentette feladatokat.

– Ha maradunk a targoncák útbejárásának optimalizálásánál, az SAP milyen konkrét szoftveres hátteret tud nyújtani egy ilyen beruházáshoz?
Az SAP Cloud Platform olyan szolgáltatás, amellyel úgy lehet fejlesztéseket megvalósítani, hogy azok szervesen csatlakoznak a már meglévő ERP-rendszerhez, illetve lehetővé teszi az egyes üzleti területek közötti valós idejű adatkommunikációt. A targoncák esetében szintén ez történik – az üzleti rendszerekből érkező információk alapján az egyedi igények szerint fejlesztett applikáció gyors számolást végez, hogy melyik járműnek hogyan érdemes közlekednie anélkül, hogy kereszteznék egymást vagy veszélybe sodornák a működés biztonságát. Rendkívül sok variációt kell kiszámolni rendkívül rövid idő alatt, figyelembe véve az adott logisztikai objektum sajátosságait – ez az, amit le tudunk képezni keretrendszerünkben az igények pontos megismerését követően.

– Mennyi időt vesz igénybe, amíg a probléma feltárásától eljut a vállalat a megoldásig?
A kisebb projektek 3-4 hónap alatt tudnak élesben indulni, az összetett rendszerintegráció fél-egy évet is igénybe vesz.

– A jövő évi adócsomag része, hogy adókedvezményben részesül az a cég, amely fejlesztőmérnököt alkalmaz. Vagyis jó, ha van a háznál egy ilyen végzettségű szakember. Ezt önök is így látják?
Az autóipari innovációinak mintegy 80 százalékát a mikroelektronikai, illetve szoftver-újdonságok határozzák meg. A szektor fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy új fejlesztések, megoldások szülessenek. E folyamatban a fejlesztőmérnökök, az adatelemzők, nagyobb vállatoknál a chief digital officer irányítása alatt lévő digitális szervezetek munkája megkerülhetetlen.

A világ tranzakciós bevételeinek 77 százalékát érintik SAP-megoldások. Naponta 95 ezer autót gyártanak globálisan az SAP-rendszerek segítségével. A motorkerékpár-gyártók 82 százaléka SAP-rendszert használ.

Kiemelt Partnereink