Gyártósor Dupla forradalmat hozhat a 3D-nyomtatás

Dupla forradalmat hozhat a 3D-nyomtatás

autopro.hu/B.B. | 2016.10.03 10:30

Dupla forradalmat hozhat a 3D-nyomtatás

A technológia a divattervezőktől a NASA mérnökeiig sok terület munkáját átalakította, de még ennél is nagyobb változást hozhat, ha összekapcsolják a felhőalapú szolgáltatásokkal.

Hirdetés

Lehet, hogy még csak nem is tapasztalhattunk a 3D-nyomtatás igazi hatásait, a már a nyolcvanas években is létező technológia igazi kiaknázását ugyanis a felhőalapú szoftverekkel való összekapcsolása hozhatja el, írja a The Engineer.

Ismert, hogy a 3D-nyomtatás rétegenként képes egyedi alakzatokat létrehozni, ráadásul mindezt gyakran olcsóbban és egyszerűbben végzi, mint ha hagyományos gyártási módszereket választanánk. Segítségével a tervezés és a gyártás közti határok még inkább elmosódnak – pontosan ennek a folyamatnak adhatnak még nagyobb lökést a felhők.

A belga Materialise az elsők között volt, ami lehetővé tette a 3D-nyomtatáshoz való felhőalapú hozzáférést, észrevételeik szerint az így kialakuló virtuális platformon összeadódik a (többségében ipari) ügyfelek szaktudása, aminek köszönhetően sokak számára is elérhető, tekintélyes know-how jön létre. Az így megalakuló különféle adatbázisokban a felhasználandó dokumentumok megfelelő formátumától a megfelelő anyagvastagságon át a vízálló anyagok kiválasztásáig szinte minden kérdésre válasz kapható.

A némi nyitottságot megkívánó rendszer számos területen használható, például az egészségügyben is. A 3D-nyomtatási szolgáltatások közösségi és intuitív jellegű kiterjesztése természetesen a technológia anyagi oldalára is kihatással van: a költségeket csökkenti, az iparág értéknövekedésének pedig újabb motort szolgáltat.

Kiemelt Partnereink