Gyártók Zöld alumíniumból készülnek az Audi e-tron GT kerekei

Zöld alumíniumból készülnek az Audi e-tron GT kerekei

autopro.hu/P.B. | 2021.03.30 06:18

Zöld alumíniumból készülnek az Audi e-tron GT kerekei

Fotó: Audi Presse

Az Audi AG szisztematikusan zöldül, azaz egyre kevesebb szén-dioxidot termel a működése során, és ezt várja el a teljes ellátási láncától is. Egy pilot projekt keretében csökkentett szén-dioxid-kibocsátással előállított alumíniumot használnak az e-tron GT modellek felnijeinek gyártásához.

Az alumíniumot az Alcoa szállítja az Audinak, amit olyan saját fejlesztésű, innovatív módon olvasztanak, hogy szén-dioxid helyett oxigén keletkezik az lejárás során. Az Audi és az Alcoa közös vállalkozása, az Elysis továbbfejlesztette az eljárást.

Az elektrolízis során szénanódok helyett inert anódot használnak, így jóval kevesebb szén-dioxid keletkezik, mint a hagyományos eljárás során.

Az Audi e-tron GT húsz colos felnijeit a Ronal Csoport készíti, mégpedig az Elysis eljárásával készített alumíniumból. A tömeg csökkentésének érdekében különleges technológiával készülnek a felnik, az aerodinamikai tulajdonságokat pedig két-három milliméter vastagságú propellerek is javítják.

Sportos és hatékony

Az e-tron GT kifejezetten a sportosságra és a hatékonyságra lett szabva, ellenállás-tényezője mindössze 0,24, ami kifejezetten jónak számít. A tisztán elektromos autó hatótávolsága így 488 kilométer.

Ez az első modell, ami az Audi neckarsulmi üzemének Böllinger Höfe nevű részén készült, ami 2020 óta megújuló energiával működik. A modell gyártásához a szükséges hőenergiát biogázból nyerik. Az autó felnijei is zöld környezetben készülnek, a Rolan Csoport száz százalékban zöld árammal működő landaui gyárában.

Kiemelt Partnereink