Gyártók Wankel-motort kaphat a Mazda elektromos SUV-je

Wankel-motort kaphat a Mazda elektromos SUV-je

autopro.hu/V.M. | 2020.04.11 04:22

Wankel-motort kaphat a Mazda elektromos SUV-je

Fotó: mazda.com/en/new-generation/mx-30/

A Mazda egyik kiadványában az áll, hogy a 2021-ben érkező MX-30 elektromos SUV akár Wankel-motort is kaphat. A kompakt erőforrással a hatótávolság növelését kívánnák elérni.

A Mazda már korábban is felvetette annak a lehetőségét, hogy elektromos modelljeit Wankel-motorral is el fogja látni, hogy helytakarékosan, illetve alacsony károsanyag-kibocsátás mellett növelhesse a velük megtehető távolságot. A Mazda MX-30-nak szüksége is lesz a segítségre, a 143 lóerő leadására képes elektromos motorját ugyanis egy 35,5 kilowattórás, egy töltéssel mindössze 209 kilométer megtételét biztosító akkumulátor fogja energiával ellátni. Nehéz elképzelni hogyan válhatna a típus versenyképessé, ilyen alacsony hatótáv mellett.

Ezt megelőzően a japán autógyártó tett már kísérleteket a Wankel-motor hatótávnövelésre használatával. A 2014-es Mazda 2 prototípusában egy 0,333 liter kamratérfogatú, egy forgódugattyús, 38 lóerős motor kapott helyet. A 20 kilowattórás akkumulátort kiegészítő, összesen száz kilogramm tömegű erőforrás a becslések szerint megkétszerezhette az autó hatótávolságát.

A Mazda nemzetközi viszonylatban legismertebb Wankel-motoros típusa az 1978-ban bemutatkozott RX-7, mely három generációt is megélve, egészen 2002-ig maradt gyártásban. Ezalatt az idő alatt összesen 811 ezer 634 darab készült belőle – írta meg a Motor1.com.

Kiemelt Partnereink