Gyártók Vezető chipgyártóval kötött partnerséget a Honda

Vezető chipgyártóval kötött partnerséget a Honda

autopro.hu/V.M. | 2023.04.26 17:18

Vezető chipgyártóval kötött partnerséget a Honda

Fotó: Facebook/Honda Global

A japán Honda Motor stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co-val, a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójával, annak érdekében, hogy garantálja chipellátásának stabilitását.

A 2021 elején kialakult, és bár enyhülő, de továbbra is tartó félvezetőhiány óriási termeléskiesését okozott a globális autóiparnak. A világjárványra, valamint számos egyéb faktorra is visszavezethető ellátási zavarok többek között a Hondát is súlyosan érintették.

Hogy a jövőben stabil félvezető-ellátást biztosítson magának, a Honda közvetlen kapcsolatot alakít ki chipgyártókkal – osztotta meg Toshihiro Mibe vezérigazgató az autógyártó üzleti stratégiájának ismertetésén.

„A Honda szorosan együtt fog működni a Tier 1-es beszállítókkal és a félvezetőgyártókkal” – fogalmazott Mibe. Hozzátette: „A múltban szinte egyáltalán nem volt közvetlen információcsere az autógyártók, köztük a Honda, illetve a félvezetőgyártók között.”

A TSMC-vel kötött megállapodás a termelési és alkatrészellátási információk megosztására terjed ki, segítve az integrált áramkörök és más komponensek ellátásának biztosítását. A Honda úgy számol, hogy az új együttműködés a 2025-ös pénzügyi évtől kezdve fog érezhető pozitív hatást gyakorolni működésére.

Hangsúly a szoftveren

A Reuters beszámolója szerint az üzleti stratégiáról szóló sajtótájékoztatón a Honda vezére megosztotta, hogy elektromos járműveikből a szoftveres és digitális megoldásokon keresztül szerezhetnek több bevételt.

A digitális megoldások fontosságát visszhangozta nemrég a Renault és annak vezetője, Luca de Meo is. A francia OEM 2026-ra a Tesla szintjén szeretne lenni a szoftveralapú járműdizájn területén, ami lehetővé fogja tenni számára, hogy értékállóbb, ezáltal drágábban értékesíthető autókat gyártson.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink