Gyártók Felzárkózna a Teslához a Renault

Felzárkózna a Teslához a Renault

autopro.hu/V.M. | 2023.04.26 11:21

Felzárkózna a Teslához a Renault

Fotó: Renault Newsroom

A Renault, bejelentése alapján egy olyan szoftveres architektúrán dolgozik jövőbeni járművei számára, mely 2026-ra egy szinten lesz az elektromos autókat gyártó Tesláéval.

Hirdetés

A Renault vezetői nemrég egy prezentáció alkalmával beszéltek a szoftveres fejlesztésekről. Az eseményen szóba kerültek a Tesla mostanra rendszeressé vált árcsökkentései, melyek egy árháború veszélyével fenyegetnek.

Az árcsökkentések eredményeként mostanra egy Tesla Model 3 Franciaországban ugyanannyiért vihető el, mint egy Renault Megane, mintegy 42 ezer dollárért. Ennek ellenére a Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója megerősítette, hogy vállalata nem fog árháborúba keveredni az amerikai riválissal.

Gilles Le Borgne, a Renault főmérnöke visszhangozta De Meo álláspontját: „Nem akarjuk azt csinálni, amit a múltban tettünk. Eladni akarjuk az autóinkat, nem pedig elajándékozni.”

Értékállóbb autók

A szoftveres fejlesztésekre rátérve a Renault megosztotta, hogy villanyautós üzletegységük modelljei egy szoftveralapú dizájnt fognak követni, melyet a Google és a Qualcomm együttműködésében készítenek. Ez a mai száz helyett mindössze húsz processzorral fog operálni, csökkentve a komplexitást, miközben a vezeték nélküli frissítéseket is támogatja majd. „2026-ra a Tesla szintjén leszünk a szoftveralapú járművek terén” – fogalmazott Le Borgne.

A folyamatos vezeték nélküli frissítéseknek hála a járművek értékállóbbak lehetnek, ami már az újonnan értékesítéskor magasabb értékesítési árat tesz majd lehetővé. Ezenfelül, a Renault számításai szerint egy évtized alatt 1,5 milliárd euró fejlesztési költség megspórolása is lehetővé válik majd, igaz ezt ellensúlyozni fogja az architektúra kifejlesztésének költsége.

Az új architektúrát először elektromos kishaszonjárművek kapják meg 2026-ban, utána az Alpine, majd a Renault márka modelljei jönnek a sorban – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink