Gyártók Versenyben az új Passatért a pozsonyi VW-gyár

Versenyben az új Passatért a pozsonyi VW-gyár

Kuthi Áron | 2019.11.08 15:39

Versenyben az új Passatért a pozsonyi VW-gyár

Akár profitálhat is a pozsonyi Volkswagen gyár a hirtelen hűvösre változott török-EU-s diplomáciai légkörből, mert komolyan felmerült az eredetileg az Európai Unión kívülre tervezett gyártás egy részének Pozsonyba telepítése.

Mérlegeli a Volkswagen, hogy az új Passat gyártását (vagy annak egy részét) a pozsonyi gyárba helyezi át, mert a törökországi gyárépítésnek egyelőre halványak az esélyei. A döntés még akár év vége előtt megszülethet. A topspeed.sk szlovák autós portál megjegyzi, a gyár számára nem is lenne annyira ismeretlen az autó, hiszen az ősmodell Passat B3 Variant gyártásával kezdődött a Volkswagen szlovákiai története 1991 végén (a tömeggyártás 1992-től kezdődött).

Andreas Tostmann gyárigazgató nem kívánta megerősíteni a szlovák sajtó értesüléseit, csak annyit mondott, hogy a konszern vezetése valóban a termelés újraelosztásáról tárgyal, és hogy ennek a kérdésnek sürgősen, akár az év végéig nyugvópontra kell kerülnie.

A Pozsony melletti Dévényújfalu (Devínská Nová Ves) szomszédságában jelenleg a következő modelleket gyártják: Audi Q7, az ezzel azonos platformra épülő Porsche Cayenne; a Volkswagen Touareg, illetve az elektromos autók közül az up!, a Seat Mii és a Skoda Citigo.

A hírportál arról is ír, hogy a gyártási kapacitás átrendezését nemcsak a török-szír konfliktus indokolja, hanem az SUV-k, crossoverek iránti hatalmas kereslet, így akár az is előfordulhat, hogy a konszern sikermodelljei közül a Skoda Karoq és a Seat Ateca gyártása is Pozsonyban landolhat.

A Volkswagen által tervezett, gigagyárként is emlegetett beruházás helyszínének megválasztása már a legutolsó fázisban állt, mikor Törökország elindította észak-szíriai, kurdok elleni offenzíváját. Ez eltérítette a gyártót Törökország favorizálásától. A gyárért kelet-európai országok is versenyeznek, Bulgária, Szerbia és Románia is szeretné, ha saját területén valósulna meg a beruházás.

Kiemelt Partnereink