Gyártók Velencében is megjelennek a Solaris hidrogénbuszai

Velencében is megjelennek a Solaris hidrogénbuszai

autopro.hu/S.A. | 2023.09.14 12:17

Velencében is megjelennek a Solaris hidrogénbuszai

Fotó: Solaris Bus & Coach

Az Azienda Veneziana della Mobilita (AVM) közlekedési vállalat összesen 90 darab hidrogénes Solaris buszt rendelt, ebből 75 darab 12 méteres szóló és 15 darab csuklós busz. A szerződésben szó esik a rendelési mennyiség lehetséges növeléséről is.

Oldalunk nemrég számolt be a hírről, miszerint 2024-től a Solaris hidrogénüzemű buszai több olaszországi városban is megkezdhetik működésüket. Velence egy másik olasz város, amely elkötelezett a károsanyagkibocsátás-mentes mobilitás fejlesztése mellett, nemcsak akkumulátoros buszok, hanem hidrogénüzemű buszok vásárlásán keresztül is. Az AVM nemrég rendelt meg 75 darabot a Solaris 12 méteres Urbino hidrogénbuszából és 15 darabot a csuklós Urbino 18 hidrogénbuszból. A megállapodás szerint ezeket a járműveket Velencébe fokozatosan, 2025 novemberétől kezdődően szállítják, a szállítások pedig 2026 első heteiben fejeződnek majd be.

Érdemes megjegyezni, hogy Velencében és környékén már 30 akkumulátoros Solaris Urbino 12 elektromos busz és négy hidrogénüzemű Urbino 12 közlekedik már.

Számos előny

A Solaris Urbino hidrogénbuszok teljesen károsanyagkibocsátás-mentes járművek, amelyek hidrogénből nyert elektromos áramot használnak. A hidrogénbuszok egyik előnye a károsanyagkibocsátás-mentesség és a halk működés mellett az egyetlen tankolással elérhető nagy hatótáv. Egy 12 méteres autóbusz körülbelül 35 kilogramm, a csuklós jármű pedig 50 kilogramm hidrogénnel minimum 350 kilométert tesz meg.

A szerződés szerint a 90 darab hidrogénbusz rendelése opcióval bővíthető, ami további 13 darab 12 méteres busz és öt darab csuklós változat megrendelését jelentheti.

Európában folyamatosan nő az érdeklődés a hidrogéntechnológián alapuló zéró kibocsátású megoldások iránt. A Solaris Európában vezető szerepet tölt be ebben a szegmensben, a szállítások és szerződések már több mint 300 hidrogénbuszról szólnak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink