Gyártók Tovább hódítanak a hidrogénes buszok Európában

Tovább hódítanak a hidrogénes buszok Európában

autopro.hu/V.M. | 2023.09.13 09:19

Tovább hódítanak a hidrogénes buszok Európában

Fotó: Solaris Bus

A lengyel Solaris Európa eddigi legnagyobb hidrogénüzemű buszokra irányuló megrendelését tudhatja magáénak. A vállalat legalább 130 hidrogén üzemanyagcellás járművet szállít Olaszországba.

A hidrogénüzemű járművek a TPER tömegközlekedési szolgáltató flottáját fogják bővíteni Bolognában, illetve az attól északra található Ferrara városában.

A Solaris Urbino 12 hydrogen buszokat fog átadni a szerződés szerint. A szóló kialakítású, 12 méter hosszú járművekben egy 70 kilowattos üzemanyagcella nyer a tetőn található öt tartályban tárolt hidrogénből elektromos áramot. A tankokban 37,5 kilogramm hidrogént szállíthatnak a járművek, ami mintegy 350 kilométer egy töltéssel megtételét teszi lehetővé.

A leszállítandó 130 autóbuszból, amit opciós alapon akár 140 másik is követhet, 127 Bolognában, míg a maradék három Ferrara városában fogja az utasokat szállítani. A tervek szerint az első 37 járművet 2024-ben adja át a Solaris, míg a többit a következő kettő évben veheti át az üzemeltető.

A mai napig a Solaris több mint 120 hidrogénhajtású buszt adott át nyolc országban. A további ügyfelek csalogatásáról mára nem csak az olasz városoknak is szállítandó szóló modell, de a csuklós Urbino 18 hydrogen is gondoskodik, ami 2022-ben jelent meg a gyártó kínálatában.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink