Gyártók Üzemanyagcellás kisteherautót fejleszt a Toyota

Üzemanyagcellás kisteherautót fejleszt a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2022.07.20 12:17

Üzemanyagcellás kisteherautót fejleszt a Toyota

Fotó: Toyota

A Toyota, összefogásban az Isuzu Motors-szal, a Hino Motors-szal és a három partner által alapított Commercial Japan Partnership Technologies Corporationnel (CJPT) fog üzemanyagcellás kisteherautót fejleszteni.

A vállalatok nem csupán a fejlesztésben, de később a járművek piacra vitelében is együtt fognak működni.

A kisteherautókat gyakran használják kisboltok és nagyobb üzletek áruval ellátására. Fedélzetükön hűtőberendezés gondoskodik a szállított élelmiszerek megfelelő hőmérsékleten tartásáról, továbbá gyakran egy nap alatt többször is fordulnak az üzletek és az elosztóközpont között, ami nagy távolságok megtételét jelenti, ezenfelül pedig még az üzemanyag utántöltésére is korlátozott idő áll rendelkezésre. A Toyota szerint ilyen feltételek mellett a hidrogén üzemanyagcellás technológia az ideális kibocsátásmentes hajtásalternatíva.

A fejlesztési munkához a Hino, az Isuzu és a CJPT – amit az előbbi kettő vállalat a Toyotával haszongépkocsi-technológiák fejlesztésére alapított – a teherautó-fejlesztési tudásukkal, míg a Toyota az üzemanyagcellás technológiájával fog hozzájárulni az együttműködés sikeréhez.

A tervek szerint a járművet 2023 januárja után fogják piacra dobni, amivel párhuzamosan a partnerek Japánon belül maguk is használni kezdik azt a saját logisztikai elosztóhálózatukon belül.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, nemrég a négy partner és a Denso hidrogénüzemű belső égésű motorok közös fejlesztéséről is megállapodott.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink