Trend Japán összefogással fejlődik a hidrogénes motor

Japán összefogással fejlődik a hidrogénes motor

autopro.hu/V.M. | 2022.07.12 08:21

Japán összefogással fejlődik a hidrogénes motor

Fotó: Toyota Europe Newsroom

Japán járműipari vállalatok, köztük a Toyota és az Isuzu közösen kezdtek el dolgozni nehéz tehergépjárművekhez tervezett hidrogénes motorok fejlesztésén annak érdekében, hogy a belső égésű motor a közlekedés karbonsemlegessé alakításában is szerepet kaphasson.

Az együttműködést a Toyotán és az Isuzun kívül az előbbihez tartozó Hino Motors haszonjárműgyártó, a Denso, illetve a Commercial Japan Partnership Technologies Corporation alkotja. Utóbbit haszongépkocsik technológiai fejlesztésére a Toyota, az Isuzu és a Hino Motors hozta létre még 2021 áprilisában, és ma már résztulajdonosa a Suzuki és a Daihatsu is.

A Toyota, közleményében rámutat, hogy a helyi körülmények és a felhasználói igények függvényében több hajtástechnológia is szóba jön az emissziómentes közlekedésben, ezek egyike pedig a hidrogénüzemű belső égésű motor.

A Toyota már eddig is foglalkozott a technológia fejlesztésével. A hidrogénes motorral szerelt Corolla Sporttal például Japánban a Super Taikyu sorozatban versenyez, idén pedig a Yamahával egy V8-as hidrogénes erőforrás készítéséről is megállapodott.

Mások is látják a lehetőséget

A világ más részein csakugyan folynak fejlesztések haszongépjárművekhez tervezett hidrogénes motorok piacra vitele érdekében. A Yuchai kínai motorgyártó nemrég indította be az ázsiai ország legnagyobb hidrogénes erőforrását, míg az USA-ban a Cummins az évtized közepén kezdené meg 6,7 és 15 literes motorok gyártását.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink