Gyártók Újabb üzemét állítja le a Ford

Újabb üzemét állítja le a Ford

autopro.hu/V.M. | 2021.03.22 17:18

Újabb üzemét állítja le a Ford

Fotó: Ford Media Center

Egy újabb, ezúttal az Ohio állambeli gyárát állítja le a Ford, míg a Fiat Chryslert is magába foglaló Stellantis egyes Ram pickupokat csak félig tud összeszerelni az egyes félvezető komponensek hiánya miatt.

Hirdetés

A chiphiányra visszavezethetően a Ford a március 22-i héten leállítja Ohio államban található összeszerelőegységét, amit csak a 29-vel kezdődő héten fog újraindítani. Egy másik, a Kentucky állambeli kisteherautó-gyárban csak kettő műszakban fog folyni a termelés három helyett, ugyancsak március 28-val bezárólag.

A Ford korábban már több üzemében is szüneteltette a termelést a félvezető komponensek rossz hozzáférhetősége miatt. A romániai üzemben például február végétől nyolc napig nem folyt munka, míg a Fiestát is gyártó kölni egységben március 1. és 22. között állnak a gyártósorok.

Már a drága modellek gyártása is akadozik

A többek között az autógyártás gyors felfutásának, illetve a laptopok és játékkonzolok iránti kereslet megugrásának betudható chiphiány miatt az autógyártók világszerte termelésük visszafogására kényszerülnek.

Hogy csökkentsék az alkatrészhiány hatásait, az elérhető félvezetőket a jövedelmezőbb modellek készítésére csoportosítják át, mostanra azonban már azoknak a gyártásában is fennakadások jelentkeznek.

A Ford az Európában nem forgalmazott F-150 pickupokat és egyes más modelljeit is félkész állapotban kezdte tárolni. Ugyanez a helyzet a Stellantis-nál is, ami a Ram 1500 Classic pickupokat nem tudja teljesen összeszerelni. A Reuters értesülései szerint a vállalat, a Fordhoz hasonlóan előreláthatóan több hétig fogja tárolni járműveit, mielőtt azokat befejezhetnék és kiszállíthatnák.

Kiemelt Partnereink