Gyártók Újabb lépést tett a jövő felé a Škoda csehországi gyára

Újabb lépést tett a jövő felé a Škoda csehországi gyára

autopro.hu/P.B. | 2020.07.21 06:20

Újabb lépést tett a jövő felé a Škoda csehországi gyára

Fotó: Skoda Media

A CNC gyártósort most már robotok irányítják az internet segítségével, azaz a gyár egy komoly lépést tett a jövő felé az Ipar 4.0 használatával. A Vrchlábíban található üzem 2015-ben már elnyerte az év gyára díjat a gyors fejlődéséért, és azóta is számos technológiai újítást adaptáltak itt, aminek köszönhetően a Škoda gyára a VW Csoport egyik legmodernebb üzeme.

Hirdetés

Christian Bleiel, a Škoda alkatrészgyárának vezetője szerint ezzel a lépéssel a Vrchlábí-i üzem megerősítette a helyét a járműipar legmodernebb gyárai között. Az emberek és a gépek együttműködése, munkájuk összehangolása egy jövőorientált koncepció, ami a hatékonyság növekedését fogja magával hozni.

A fejlesztésnek köszönhetően az alkatrészek automatikusan kerülnek a CNC gyártósorra, és a megmunkált alkatrészeket is robotok viszik vissza a raktárba. A folyamat elején ugyan emberek helyezik el az éppen megmunkálni kívánt alkatrészeket a dobozokba, ám onnantól a teljes folyamat automatikusan, robotok és az IoT segítségével zajlik – írja közleményében a Škoda.

Nagyobb hatékonyság és biztonság

Az alkatrészek megmunkálásának automatizációjával a gyár produktivitása jelentősen nőhet a közeljövőben, ráadásul a folyamat így biztonságosabb is lesz, mint korábban. Ahogyan a Škoda közleménye is említi, a gyár dolgozói biztonságosabban közlekedhetnek a csarnokban a szállítórobotoknak hála.

A Vrchlábíban található gyár a tervek szerint még idén teljesen karbonsemleges lesz. Jelenleg a gyár szén-dioxid kibocsátása 3 ezer tonna évenként, néhány évvel korábban pedig még 45 ezer tonna volt egy évben.

Kiemelt Partnereink