Gyártók Újabb büntetésre számíthat a Volkswagen

Újabb büntetésre számíthat a Volkswagen

autopro.hu/V.M. | 2023.03.17 08:18

Újabb büntetésre számíthat a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

A párizsi fellebbviteli bíróság elutasította a Volkswagen azon kérelmét, hogy mentsék fel csalás vádja alól, melyet egy franciaországi, dízelbotránnyal kapcsolatos nyomozás során fogalmaztak meg ellene.

A VW azzal érvelt, hogy ugyanazon ügyben Németországban még 2018 folyamán egymilliárd euró büntetés megfizetésére kötelezték, ezért nem szabhatnak ki rá ismét bírságot.

A francia bíróság ítélete azt jelenti, hogy a német autógyártó egy újabb jelentős összeg kifizetésére készülhet a 2015-ben kirobbant dízelbotrány miatt. A vállalat akkor ismerte be, hogy világszerte 11 millió járművét látta el olyan szoftverrel, amivel meghamisíthatta a nitrogén-oxidok kibocsátását mérő tesztek eredményeit.

A Reuters összesítése szerint a mai napig a botrány 32 milliárd eurójába került a német OEM-nek visszahívásokból, jogi költségekből és büntetésekből eredően. A jogi csatározás azonban még nem ért végett minden országban, így az összeg tovább nőhet a jövőben.

Újabb viharfelhők a láthatáron

A dízelbotránytól függetlenül, de szintén manipulált kibocsátási értékek miatt fogta perbe a Volkswagent a Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédő szervezet, mely nemrég győzelmet aratott a bíróságon, potenciálisan németországi Golf modelljei visszahívására kényszerítve az autógyártót.

Az ítélet azonban nem csak a Volkswagennek rossz hír, precedenst teremtve ugyanis megágyazni látszik a más gyártókkal szembeni hasonló kereseteknek, melyek beadására már készül a DUH.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink