Gyártók Bírósági ítélet miatt fájhat a Volkswagen feje

Bírósági ítélet miatt fájhat a Volkswagen feje

autopro.hu/V.M. | 2023.02.22 12:17

Bírósági ítélet miatt fájhat a Volkswagen feje

Fotó: Volkswagen

Egy német bíróság nemrég a Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédő szervezet javára döntött egy perben, amit az NGO azért kezdeményezett, hogy elérje a Volkswagen egyes, szerinte manipulált károsanyag-kibocsátású autóinak visszahívását.

Az ügy előzménye, hogy a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) engedélyezte olyan VW modellek forgalomba hozatalát, melyekben a kipufogógáz-visszavezetést szoftveres úton egy bizonyos hőmérséklettartományon kívül csökkentik vagy akár teljesen le is állítják.

A DUH érvelése szerint a német autógyártó által a Golf modellekben használt szoftver a károsanyag-kibocsátás manipulációjára szolgál, ezért illegális, és a KBA-nak soha nem szabadott volna típusengedélyt kiállítania. Az NGO végső soron az érintett Golfok visszahívását akarja elérni, és úgy tűnik, hogy sikerrel is fog járni.

„Az ügy lényegében sikeres volt” – mondta egy bírósági szóvivő miután kihirdették az ítéletet, ami arra kötelezi a KBA-t, hogy visszavonja a típusengedélyeket.

A Reuters beszámolója szerint a Volkswagen úgy reagált az ítéletre, hogy mielőtt bármit is lépne, meg kívánja hallgatni a bíróság teljes körű indoklását.

Ez még csak a kezdet lehet

A német autógyártó óriás Golf modelljei visszahívására kényszerülhet a bírósági állásfoglalás után, és nem kizárható, hogy később egy valódi visszahívási hullám induljon el, ugyanis a DUH további perkereseteket készül beadni a VW, a Mercedes-Benz és a BMW más járművei kapcsán. A környezetvédők szerint, amennyiben ezekben az ügyekben is hasonló ítélet születik, mintegy 10 millió németországi járművet rendelhetnek vissza.

Az autógyártók kilátásait tovább rontja, hogy más EU-s országokban is adhatnak be a németországihoz hasonló keresetet környezetvédő szervezetek az Európai Unió Bíróságának tavalyi határozata alapján.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink