Gyártók Újabb autógyárat akarnak a szlovákok, a Skodára hajtanak

Újabb autógyárat akarnak a szlovákok, a Skodára hajtanak

Kuthi Áron | 2018.11.21 08:59

Újabb autógyárat akarnak a szlovákok, a Skodára hajtanak

Újabb autógyárért szállhat ringbe Szlovákia, a hírek szerint épp a BMW-gyárért zajló versenyben alulmaradt Kassa mérkőzhet az üzemért. A cseh Skoda autógyár úgy határozott, kihelyezi gyártása egy részét, mivel Csehországban nem talál elég munkaerőt.

Hirdetés

A Skoda azt fontolgatja, kihelyezi gyártása egy részét Kelet-Európában, mert a rekordmagas foglalkoztatottság mellett Csehországban egyszerűen nem találni munkaerőt a szerződések teljesítéséhez, írja a felvidéki magyar hírportál, a Körkép.sk. A legendás cseh autógyár több külföldi megrendelést is visszamondott, de még az EU-ból érkező projekteket sem tudja teljesíteni, annak ellenére, hogy autógyártása néhány részlegét már a VW német üzemeibe szervezte ki, mivel ott voltak szabad kapacitások.

A Kodiakot és a Karoqot viszik, mint a cukrot, ennek köszönhetően a cseh gyártó idei összkibocsátását már az év első felében 10 százalékkal túlszárnyalta az ezt megelőző évhez képest. A megrendelések alapos nyomás alá helyezik a gyártósorokat, de mint azt Bernhard Maier, a márka igazgatótanácsának elnöke korábban elmondta, az új WLTP-szabályok jelentik az igazi szűk keresztmetszetet.

Az autóvásárlók várakozási ideje jelentősen megemelkedett, és a gyár úgy becsülte, ha nem találnak megoldást a jelenlegi helyzetre, 200 ezer ügyfelüket veszíthetik el. A legfrissebb hírek szerint a Volkswagen felügyelőtanácsa is rábólintott a tervekre, így elkezdődhet a verseny a régiók között. Szlovákiának így újabb esélye adódott, hogy autógyárat csábítson magához – sorban az ötödiket –, miután nemrég alulmaradt a BMW-ért zajló versenyben Debrecennel szemben, írja a lap.

A szlovák kormány valószínűleg ugyanazzal a kassai területtel pályázza meg a cseh üzem megszerzését, mint a BMW-nél.

Kiemelt Partnereink