Gyártók Új partnert talált a Renault

Új partnert talált a Renault

autopro.hu/V.M. | 2023.03.02 14:18

Új partnert talált a Renault

Fotó: Renault Media

A Saudi Aramco olajipari vállalat szándéknyilatkozatban jelezte, hogy a Renault Csoport és a kínai Geely közös hajtástechnológiai vállalatába befektetne, azáltal annak kisebbségi tulajdonosává válna.

A Renault még 2022-ben jelentette be, hogy egy új hajtáslánc-technológiai vállalatot alapít, amiben belső égésű motorokkal és hibrid hajtásokkal kapcsolatos fejlesztési és gyártási tevékenységeit vonja össze.

Tavaly óta ismert, hogy a kínai Geely is befektet a cégbe, idén januárban pedig sajtóinformációkból az derült ki, hogy a szaúd-arábiai Aramco is beszállna a vállalkozásba harmadik tulajdonosként. A mostani bejelentés megerősíteni látszik a korábbi értesülések helytállóságát.

Ügyhöz közeli források szerint az Aramco 20 százalékkal fog részesedni az egyelőre még ismeretlen nevű jövőbeli cégben, míg a Renault és a Geely 40-40 százalékát fogja birtokolni.

Közösen őrzik meg a belső égésű motort

A Renault mostani sajtóközleménye szerint az Aramco csatlakozása elő fogja segíteni a szintetikus üzemanyagokkal kapcsolatos és hidrogéntechnológiai fejlesztéseket – végső soron tehát a belső égésű motoros technológia életben tartását.

A partnerség egyúttal azt mutatja, hogy vannak nagy játékosok, melyek az elektrifikáció felé mutató szabályozási környezet ellenére is látnak fantáziát a klímasemleges meghajtást lehetővé tevő szintetikus üzemanyagokban.

Az új vállalat világszerte 17 gyártóüzemmel és öt kutató-fejlesztő központtal fog rendelkezni. Évente több mint ötmillió belső égésű motorral, hibrid hajtással, illetve sebességváltóval lesz képes ellátni megrendelőit.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink