Gyártók Új partnerséggel zöldítené a teherautókat az Iveco

Új partnerséggel zöldítené a teherautókat az Iveco

autopro.hu/V.M. | 2022.05.02 12:17

Új partnerséggel zöldítené a teherautókat az Iveco

Fotó: Facebook/IVECO

Szándéknyilatkozatot írt alá az Iveco és az Eni olaj- és gázipari vállalat. A kettő olasz vállalat együtt fog dolgozni az alternatív hajtású tehergépkocsik európai elterjesztésén.

A partnerek együttműködése a hidrogénezett növényi olajjal (HVO), biometánnal, hidrogénnel és elektromossággal működő járművek kínálására, valamint az azokat kiszolgáló töltőhálózat építésére terjed ki.

Az Iveco legújabb dízelmotorjai képesek kizárólag HVO-n is üzemelni. A magas minőségű, részben hulladékól előállított bioüzemanyagot az Eni fogja szállítani az Iveco járműveihez, amik szén-dioxid-kibocsátása az új üzemanyag használatával 60-90 százalékkal csökkenhet.

A partnerek egyúttal a mezőgazdasági hulladékból előállított biometán elterjedését is fel kívánják gyorsítani. A gáz (CNG) és folyadék (LNG) formában is készített üzemanyag szélesebb körben alkalmazásához további kooperációk megkötésében látják a kulcsot.

Az Iveco 2024-re akkumulátoros elektromos és üzemanyagcellás nehéz tehergépkocsikkal bővíti kínálatát. Ezen típusok értékesítésének támogatására az Eni töltőpontokat fog telepíteni.

Mindezek a lépések segíteni fogják az Iveco Csoportot az alternatív hajtású járművek eladásainak növelésében, illetve abban, hogy 2040-re elérje a karbonsemlegességet.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink