Gyártók Új gyárral erősíthet Indiában a Toyota

Új gyárral erősíthet Indiában a Toyota

autopro.hu/S.A. | 2023.09.29 04:20

Új gyárral erősíthet Indiában a Toyota

Fotó: Toyota Newsroom

A Toyota Motor több forrás elmondása szerint is egy harmadik autógyár felépítését tervezi Indiában, mellyel több mint egy évtizede először bővítené az országban a termelési kapacitást.

A világ legnagyobb autógyártója úgy tervezi, hogy az üzem kezdetben évi 80-120 ezer járművet gyártana, idővel pedig a kapacitás 200 ezer körülire nőhetne – mondta el az egyik, a tervekről közvetlenül értesülő személy.

Az üzem már a kezdeti kapacitással is a jelenlegi évi 400 ezer járműről 30 százalékkal növelné a Toyota meglévő indiai gyártási kapacitását.

A Toyota emellett megkezdte egy indiai piacra szánt új SUV fejlesztését is, amely 2026 elején kerülhet majd bemutatásra, és az új gyár zászlóshajója lenne – mondta el a korábban említett személy és egy harmadik forrás a Reuters-nek.

Sikeres az együttműködés

A Toyota indiai eladásai megugrottak a Suzukival kötött globális partnerségnek köszönhetően, amelynek keretében a két japán autógyártó átvesz néhány, eredetileg a partnerük által kifejlesztett járművet, majd átalakítják és saját márkájuk alatt értékesítik azokat, hogy ezzel kitöltsék termékkínálatukat.

Az eredetileg a Maruti Suzuki által készített autók, például a Glanza ferdehátú és az Urban Cruiser Hyryder SUV teszik ki a Toyota indiai eladásainak 40 százalékát. A Toyota jelenlegi indiai gyártási kapacitásának körülbelül kétharmadát a Maruti Suzuki használja arra, hogy partnerségük részeként járműveket gyártson mindkét autógyártó számára.

A japán autógyártó most arra törekszik, hogy az indiai gyártási kapacitása az évtized vége előtt elérje az évi 500 ezer járművet, beleértve azokat az autómodelleket is, amelyeket a Suzukinak szállít – mondta el két forrás.

Fejlesztések az indiai piacon

A Toyota Indiában, a világ harmadik legnagyobb autópiacán való terjeszkedése olyan időszakra esik, amikor a vállalat olyan piacokon, mint Európa és Észak-Amerika lassuló növekedést, míg Délkelet-Ázsiában növekvő versenyt tapasztal.

Az autógyártónak jelenleg két autógyára van Bidadiban, egy városban a dél-indiai Karnátaka államban, és a harmadikat is ugyanitt tervezik megnyitni. Májusban a két gyárban egy harmadik műszakot is bevezettek, így az összesített éves kapacitásuk 30 százalékkal nőtt 400 ezer autóra.

Az új, 340D kódnevű C-szegmensű SUV, amelyet a Toyota most fejleszt, kitölti majd a kompakt Urban Cruiser Hyryder és a nagyobb Innova Hycross SUV-k közötti űrt – mondta el két forrás.

A Toyota emellett egy „mini” Land Cruiser indiai bevezetését is fontolgatja, bár hozzátették, az autógyártó nem jósol nagy eladási mennyiséget, és még nem hozott végleges döntést a projektről.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink